AKTUALNO

Izraelski vojni izvoz manji za više od milijardu dolara

M163 Vulcan
Wikimedia Commons
25.05.2015.
u 21:14

Izraelski glavni izvozni proizvodi su nadogradnje aviona, telekomunikacijski sustavi, streljivo i sustavi PZO, radari, bespilotne letjelice, precizni oružani sustavi i napredne obrambene tehnologije

Izraelska prodaja vojne opreme i naoružanja prošle godine pala je na samo 5.66 milijardi dolara prema ukupnoj vrijednosti potpisanih ugovora, što je najniža vrijednost u posljednjih sedam godina, podaci su izraelskog ministarstva obrane. U 2013. godini bilo je potpisano ugovora u vrijednosti 6.5 milijardi dolara. Prema tvrdnjama ministarstva, pad od 12.9% proizlazi iz smanjenja obrambenog proračuna zemalja Europe i SAD.

Prošlogodišnje brojke su za 1.7 milijardi dolara manje nego one zabilježene 2009. i 2012. godine. Tada je Izrael izvijestio o poslovima vrijednim 7,4 milijarde, a više od trećine ugovora je bilo iz Azije i Pacifika dok je najmanje milijarda dolara dolazila sa sjevernoameričkog tržišta, prenosi Defender.hr

Dok je izvoz pao u ključnim područjima poput Azije i Sjeverne Amerike, gdje se Izrael smatra velikim izvoznikom oružja, došlo je do porasta od 40 posto u izvozu prema Africi tijekom protekle godine, izvijestio je izraelski list Haaretz. Naime, zemlje u Africi i Latinskoj Americi jedine su u kojima se tržišta i dalje šire, rekao je izvor Ministarstva obrane.

Izraelski glavni izvozni proizvodi su nadogradnje aviona, telekomunikacijski sustavi, streljivo i sustavi PZO, radari, bespilotne letjelice, precizni oružani sustavi i napredne obrambene tehnologije, izvijestio je izraelski NRG news.

Komentara 2

DA
davidbraco
11:23 28.05.2015.

Od Izraelaca bi mogli nabaviti one nadograđene Kfirove-Čist solidan avion.

T1
t12matija
13:18 28.05.2015.

imaju sjajno oruzije....pocevsi od malog kalibra do teskasa...onaj njihov tenk merkava 4 je stroj i pol..za hrv prilike daleko bolji izbor od leoparda...i sl. a i kfir je ok...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije