PRIJE DRUGOG SVJETSKOG RATA

Japan napao Mandžuriju 1931.

Japanci
Wikimedia CC
09.09.2016.
u 00:47

U kolovozu 1945. Sovjeti su brzo suzbili japanski otpor

Početkom 20. stoljeća imperijalni je Japan, željan prijeko potrebnih sirovina, težio osvajanju azijskog kopna. Nakon zauzimanja Koreje na udaru se našla Mandžurija, golemo područje na sjeveroistočnom dijelu tadašnje Republike Kine. Bila je to najbogatija kineska industrijska i rudarska pokrajina, a za Japan je imala i iznimno strateško značenje kao most za daljnju ekspanziju prema ostatku Kine i Sovjetskom Savezu. Formalno, Japan je prema ugovoru s Kinom u Mandžuriji gospodario južnomandžurskom željeznicom i imao pravo iskorištavati njezino rudno bogatstvo. Japanskom vojnom vrhu to nije bilo dovoljno: trebalo je izazvati rat kako bi se potpuno preuzela kontrola nad tim kineskim područjem. U eksplozijimine 18 rujna 1931. neznatno je oštećen jedan kolosijek južnomandžurskeželjeznice. Japanske oružane snage koje su isprva brojale 30.000, a do kraja operacija 60.000 vojnika, još su iste noći napale Mukden i počele vojne operacije. Kineski otpor unatoč broju od 160.000 vojnikabio je slab i japanska je vojska u proljeće 1932. zauzela cijelu Mandžuriju. Pritom je Japan osnovao marionetsku državuMandžuko i napao južnu Kinu. Poslije se ispostavilo da su incident na južnomandžurskoj željeznici inscenirali sami Japanci. Svjetska se javnost zgražala, ali nije ništa poduzimala jer su zapadne sile bile zaokupljene vlastitim gospodarskim teškoćama. Tek 1933. Liga naroda japanske je postupke proglasila nezakonitim i pozvala Tokio da prizna kineski suverenitet nad Mandžurijom. Osjećajući slabost zapadnih zemalja, Japan se nekažnjeno oglušio na te zahtjeve i istupio iz Lige, čiji je bio osnivač. Japanci su u Mandžuriji sve do kraja Drugoga svjetskog rata držali milijunsku armiju kako bi zaštitili svoje političke i gospodarske interese. Za namjesnika su doveli svrgnutog kineskog cara Pu Jia i proglasili ga carem države Mandžuko. Na konferenciji na Jalti saveznici su zaključili kako i SSSR treba napasti Japan najkasnije tri mjeseca nakon kapitulacije Hitlerove Njemačke. U kolovozu 1945. sovjetske armije krenule su na Mandžuriju i brzo suzbile japanski otpor. Sovjeti su se povukli s mandžurskog teritorija tek deset godina poslije završetka rata.

Komentara 2

ZA
zaki55
05:27 11.09.2016.

Nije Japan napao Madžuriju, nego je napao Kinu, a onda na osvojenom području stvorio izmišljenu "državu" Manjukuo.

FA
fatianegra51
23:32 23.09.2016.

Sovjeti su se odvukli u 1955 godine.Stari ruski narodni obicaj.Brzo stici,polako odlaziti. jadna srednja EUROPA. 1945-1990.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije