DRUGI SVJETSKI RAT

Ratna odora japanskih pilota kamikaza

Japan ww2
galleryhip.com
17.04.2015.
u 11:19

Kamikaze i njihovi roditelji dobivali su počasne titule i povlastice. Radilo se prije svega o živežnim namirnicama. Dobivali su posebna mjesta pri raznim svečanostima i nerijetko su se mogli naći na novinskim naslovnicama.

Na svojim glavama nosili su bijeli povez ispod kožnih kaciga, koji potječe još iz feudalnog razdoblja. Naime, kada bi samuraj omotao povez oko glave, to bi simboliziralo borbu do smrti. Povez, najčešće dekoriran s poetskom kaligrafijom mistične prirode, zvao se hachimaki.

Većina je nosila tkaninu ili pojas urešen crvenom niti ili kosom od „vlasi tisuću žena“ (Sennin-bari). Pojas se smatrao čudotvornim jer su vjerovali da je otporan na metke. Mnogi su kamikaze u kabini svoje letjelice držali osobnu zastavu, omanji kvadratić bijele tkanine s crvenim krugom u sredini zvanom hinomaru, okruženim raznim kaligrafskim porukama Letjelice pilota kamikaze bile su ukrašene trešnjinim cvijetom (obojen ružičasto na bijeloj podlozi). Trešnjin cvijet je japanski nacionalni simbol, a obično je stajao na bočnoj strani zrakoplova. Osim hinomarua, na svoj posljednji let nosili bi fotografije svojih voljenih, samurajski mač (katana), posvećene pjesme i knjige, među kojima se znala naći i Biblija.

Kamikaze i njihovi roditelji dobivali su počasne titule i povlastice. Radilo se prije svega o živežnim namirnicama. Dobivali su posebna mjesta pri raznim svečanostima i nerijetko su se mogli naći na novinskim naslovnicama. Obilježja vojne odore kamikaza sastoje se od sedam dugmadi na prednjoj strani tunike, ukrašenih s tri bedža cvijeta trešnje i bedžom mornarice.

Piloti kamikaze bili su karakteristični i po ritualima koje su obavljali. Prije nego li krenu na zadatak, koji je uključivao dragovoljnu smrt, na zrakoplovnim uzletištima bi sa svojim zapovjednicima imali ritual ispijanja rižinog vina (saké). Zatim bi napisali haiku (pjesmu svojim najmilijima ili bi ostavili oproštajno pismo), a taj čin značio je odlazak na zadatak s kojeg nema povratka.

Nakon smrti svakog kamikaze pilota bili bi štovani kao bogovi u šintoističkom hramu Yasukuni (pokraj carske palače u Tokiju).

Komentara 6

DU
Deleted user
19:16 17.04.2015.

"Kamikaze i njihovi roditelji dobivali su počasne titule i povlastice"...ko branitelji.

Avatar Ironman0105
Ironman0105
20:15 18.04.2015.

nije dugme nego gumb. Nadalje, sake je rakija, ne vino. Katana je japanska rijec koja znaci mac. Dakle, kad oni gledaju filmove o kralju arthuru na primjer, Excalibur nazivaju katanom. I zapovijed je glasila da ako ne nadju dovoljno veliki Americki ratni brod da se vrate i pokusaju ponovo drugi put. uz put, slozenica "kami-kaze" znaci "bozji vjetar"

KL
klaustrofobičar
16:26 17.04.2015.

Samoubilačka akcija, a nosili su KACIGU na glavi. Pravi Japanci

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije