AKTUALNO

Japansko ministarstvo obrane traži rekordnih 5 bilijuna jena za proračun 2017. godine

F-35
defense-update.com
19.08.2016.
u 20:29

Ministarstvo obrane će također odvojiti dio novaca za kupnju poboljšanje verzije "nevidljivog" lovca F-35 kojeg proizvodi američka korporacija Lockheed Martin.

Japansko ministarstvo obrane zatražit će rekordni proračun za 2017. godinu od 5 bilijuna jena (51 milijarda dolara). Razlog tomu je povećanje napetosti u Južnokineskome moru te rast prijetnje Sjeverne Koreje, izjavio je visoki izvor iz vlade, piše Japantimes.

Ovo je već peti put uzastopno da postoji rast proračuna za obranu jer Japan mora još više ojačati svoju obranu zbog sjevernokorejske prijetnje balističkim raketama.

Vlada će formalno objaviti odgovor te proračune za sva ministarstva kasnije ovoga mjeseca, kao što to čini svake godine. U novome proračunu financijska su sredstva raspoređena za raketni sustav protuzračne obrane PAC-3, izjavio je anoniman izvor za Japan Times. Ovakva bi nadogradnja dvostruko povećala doseg raketnog sustava na 30 kilometara. U proračunu će se financirati Block IIA verzija rakete navedenog raketnog sustava koja se razvija uz pomoć SAD-a kako bi Japan mogao rušiti neprijateljske rakete na vrlo velikim visinama. Ministarstvo obrane će također odvojiti dio novaca za kupnju poboljšanje verzije "nevidljivog" lovca F-35 kojeg proizvodi američka korporacija Lockheed Martin.

U proračunu postoji i dio za jačanje obalne straže blizu otoka Miyako kod Okinawe te otoka Amami Oshima u Kagoshimi kako bi se smanjile napetosti zbog kineskih aktivnosti u Južnokineskome moru.

Napetosti su porasle ovaj mjesec kada su brodovi kineske obalne straže plovili blizu otoka Senkaku. Japan, Kina i Južna Koreja vode razgovore kako bi sazvali sva tri ministra vanjskih poslova sljedećeg tjedna, izjavili su japanski mediji. Kinesko ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo je da postoje razgovori o sastanku ali još nema konkretnog datuma.

>>Sovjetski Savez objavio rat Japanu

>>Američka podmornica USS Mississippi stigla u Južnu Koreju

Komentara 1

Avatar nemam-pojm@
nemam-pojm@
02:06 21.08.2016.

Izostavili st, nabavu školskih aviona. Proračun će biti veći 0.05% ( nula-zarez-nula-pet). Senzacija???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije