Od četvrtka, 10. 7. na svim kioscima

Jedinstvena kolekcija posebnih izdanja Vojne povijesti

Posebna izdanja
Foto: Vojna povijest
08.07.2014.
u 16:35

Saznajte sve o najvećim silama 2. svjetskog rata kroz četiri posebna izdanja VP-a, prvi put na hrvatskom jeziku

Prošle godine izdali smo četiri posebna broja VP-a, Večernjakova magazina za vojnu povijest, u kojima smo prvi put na hrvatskom jeziku dobili sve najvažnije podatke o četiri najveće oružane sile u Drugome svjetskom ratu. To su bili posebni brojevi o Crvenoj armiji, Američkoj vojsci, Vojsci carskog Japana te njemačkom Wehrmachtu.

Zašto svi ovi posebni brojevi? Poražavajuća je činjenica da smo mi na hrvatskom jeziku izuzetno siromašni za mnoštvo sadržaja koji ili nikad nije preveden ili nije ništa napisano ili je napisano djelomično, površno, nedovoljno... Tako je i kad je u pitanju vojna povijest. Redovni VP u više od tri godine izlaženja pokazao je koliko imamo bogatu vojnu povijest, a koliko je opet o njoj malo napisano ili, bolje rečeno, gotovo ništa. Koju biste knjigu uzeli, koje izdanje, ako želite na jednom mjestu dobiti sve najvažnije i relevantne informacije o Crvenoj armiji? Ili o Amerikancima? O Japancima ne moram ni pisati. O Wehrmachtu je osnovno, jako sažeto bilo u nekoliko brojeva redovnog broja magazina. Ali nemoguće je sve staviti na mali prostor o najvećoj vojnoj sili u povijesti ratovanja. Stoga smo se odlučili na ova posebna izdanja koja će, svako za sebe, funkcionirati kao pravi mali priručnici za sve i svakoga. U svakome od njih moći ćete naći sve najvažnije informacije o spomenutim oružanim snagama, od povijesti njihova osnutka, razvoja, najvećih bitaka, zapovjednika, oružja, tehnike... I to sve na 132 stranice posvećene svakoj od nabrojenih sila, popraćeno mnoštvom fotografija, karata, ilustracija...

Crvena armija

Vjerojatno u suvremenoj povijesti ne postoji nijedna oružana sila, nijedna vojska čiji je razvojni put toliko opterećen kontroverzijama, nepoznanicama i mitovima kao što je sovjetska Crvena armija. S druge strane, upravo je vrlo turbulentan nastanak i povijesni put Crvene armije od ruske socijalističke (Oktobarske) revolucije, preko iskušenja građanskog rata do pobjede u Drugome svjetskom ratu i stvaranja jedne od najvećih svjetskih vojnih sila, pridonio njezinu globalnom pozicioniranju.

Zahvaljujući svom položaju i društvenoj ulozi u svojedobno najmoćnijoj socijalističkoj zemlji svijeta, Crvena armija oduvijek je bila objekt prihvaćanja ili osporavanja, divljenja ili marginaliziranja te izvor cijelog niza emocija, od posebnog uvažavanja i naklonosti do krajnje mržnje i otvorena straha – ali nikada nikoga nije ostavljala ravnodušnim.

Američka vojska

Priča o američkoj vojsci za vrijeme Drugog svjetskog rata je golema tema – od iz perspektive američkih vojnih operacija na četiri kontinenta pa do sastava vojske, tehnologije i ustroja.

U ovom specijalu moći ćete doznati mnoštvo informacija o povijesti američke vojske, čak i prije Drugog svjetskog rata i američkog uključivanja u nj.

Ovaj posebni broj o američkim oružanim snagama u Drugome svjetskom ratu koncepcijski je sličan onome o Crvenoj armiji, ali opet i posve drukčiji. Sličan je po tome što u njemu iznosimo povijest američke vojske prije Drugog svjetskog rata, a zatim i njezin ratni put te sve važnije bitke u kojima je sudjelovala. No drukčiji je opet i zbog autorskog pristupa kolege Stjepana Ravića, ali i zbog teme koja je neusporediva s Crvenom armijom. Uz to što su Amerikanci imali posve drukčiji razvojni put, naoružanje, tehniku, opremu, ni ratni put u Drugome svjetskom ratu nije bio isti.

Ono čime smo obogatili i ovo specijalno izdanje Vojne povijesti jesu fantastične originalne fotografije i odlične karte koje su djelo Večernjakovih grafičkih majstora.

Vojska carskog Japana

Treći posebni broj VP-a pravi je pionirski pothvat. Japanske oružane snage u Drugom svjetskom ratu, i općenito Japanske oružane snage carskog Japana, za hrvatske su čitatelje prava enigma, tema koje se nitko u Hrvatskoj nije primio. Iako su i prethodna dva posebna broja, o Crvenoj armiji i američkoj vojsci, bila nešto novo, prvi put na hrvatskom jeziku na jednom mjestu iznosimo sve najvažnije o njima. Ovaj treći broj prava je ekskluziva. Tko se ikada u Hrvatskoj ozbiljnije primio istraživanja japanske vojske? Tko je ikada nešto suvislo napisao? Jeste li imali prilike igdje išta o tome opširnije pročitati na hrvatskom jeziku? Odgovori su sigurno svi redom negativni.

Ovaj posebni broj nije obradio sve, ima tu još mnogo, mnogo materijala, i ovo je samo početak. Ali važno je početi. Bitno je hrvatskom čitateljstvu na vlastitom jeziku približiti mnoge teme o kojima su mogli čitati samo preko interneta na drugim jezicima ili u stranoj literaturi.

Kao i prethodna dva broja, i ovaj se broj tek neznatno bavi počecima suvremene japanske vojske. Rusko-japanski rat ili Prvi kinesko-japanski rat dovoljne su teme da se o svakoj od njih napravi jedan poseban broj. Ili japansko sudjelovanje u Prvom svjetskom ratu. No i ovdje je naglasak na ulozi japanske vojske u Drugom svjetskom ratu. I što je najvažnije, materijal se ne temelji na prepisivanju iz već objavljene strane literature. Većina informacija o Japancima u Drugom svjetskom ratu dolazi iz Nacionalnog arhiva SAD-a u kojemu se čuva niz studija o japanskoj vojsci u Drugom svjetskom ratu koje su nastale neposredno nakon njega. U tim su studijama itekako detaljno obrađeni svi aspekti japanske vojske, a sada najvažnije dijelove iz njih možete saznati u ovom posebnom broju.

Njemački Wehrmacht

Posljednje posebno izdanje VP-a iz ovog serijala, o njemačkom Wehrmachtu, izdanje je koje su mnogi čekali. I tako smo, nakon Crvene armije, Amerikanaca i Japanaca, s njime završili ciklus od četiri posebna broja magazina koji su posvećeni vojskama u Drugome svjetskom ratu. Zahvaljujem svima koji ste nas i kroz ova izdanja prepoznali te nas nastavili pratiti, čitati. Dakako, kao i u prijašnjim brojevima, tako i u ovome o Wehrmachtu nije rečeno sve, zapravo je rečeno samo malo, ali ono osnovno što bi se o svakoj vojsci trebalo znati, da imate sve opće informacije na jednome mjestu na hrvatskom jeziku, da budu kao svojevrsni priručnici, jer takvog nečega nedostaje na našemu jeziku. O Wehrmachtu ne može stati sve u ovo izdanje, za tu temu trebale bi knjige i knjige ako bismo željeli sve obraditi. Nadam se i vjerujem da ćemo jednoga dana imati i knjigu o tome.

O Wehrmachtu piše kolega Mario Werhas, zacijelo najbolji poznavatelj te tematike ne samo u Hrvatskoj nego i šire, koji je o tome već počeo pisati i za redovni broj VP-a u više nastavaka, pa neke detalje, kojih ovdje nema da se ne bismo ponavljali, možete naći u tim brojevima. Temu smo podijelili na tri zasebne cjeline, od čega na kopnenu vojsku dakako otpada najviše prostora, a onda su tu još i zrakoplovstvo i mornarica.

Vjerujem da će mnogi od vas ostati iznenađeni, zatečeni, ali i oduševljeni kad vidite da je cijelo ovo izdanje u boji, da nema ni jedne crno-bijele fotografije. To možemo zahvaliti njemačkom vojnom časopisu „Signal“ koji je izlazio na njemačkom, ali i na mnogim drugim jezicima – na jezicima zemalja u koje je došla Njemačka vojska, pa tako i na hrvatskom. U mnogim svjetskim izdanjima o Wehrmachtu ili njegovim dijelovima jako se često upotrebljavaju upravo ove fotografije, a sada će ih prvi put i šire hrvatsko čitateljstvo imati prilike vidjeti. Za izvanredno dobro napravljene karte opet možemo zahvaliti ekipi iz Večernjakove infografike koji su se itekako izvještili u njihovoj izradi.

Ovu jedinstvenu kolekciju posebnih izdanja Vojne povijesti pronađite na svim kioscima za samo 69,90 kuna od četvrtka, 10. srpnja!

Komentara 1

T1
t12matija
23:43 08.07.2014.

neka izbaci 6.vojsku i zborove i pise o 6.armiji i korpusima..i grupama armija a ne skupinama vojski....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije