POVIJESNE KNJIGE

Hrvatska legija u paklu Staljingrada

HL
Foto: Despot-infinitus.com
1/2
22.10.2015.
u 12:35

„Iako 369. pukovnija spada u red manje zna­čajnih postrojbi koja je borbeno djelovala kroz relativno kratko razdoblje, čitatelju je od samog uvoda vidljivo, ukoliko ga već sam po­zamašan izgled knjige nije uvjerio u isto, kako je ovdje riječ o značajnom povijesnom djelu. O hrvatskim oružanim snagama u Drugom svjetskom ratu napisano je više knjiga, ali niti jedna nije ni približno tako temeljito istraže­na i dobro napisana."

Australsko izdanje knjige "Hrvatska legija" u stranim medijima vrlo je pohvalno ocijenje­no te je, primjerice, knjiga bila izbor urednika „Military History Booksa" za mjesec prosinac 2010. godine, a „Stone&Stone Books" iz Veli­ke Britanije napisao je vrlo laskavu recenziju iz koje prenosimo pojedine izvatke:

„Iako 369. pukovnija spada u red manje zna­čajnih postrojbi koja je borbeno djelovala kroz relativno kratko razdoblje, čitatelju je od samog uvoda vidljivo, ako ga već sam po­zamašan izgled knjige nije uvjerio u isto, kako je ovdje riječ o značajnom povijesnom djelu. O hrvatskim oružanim snagama u Drugom svjetskom ratu napisano je više knjiga, ali niti jedna nije ni približno tako temeljito istraže­na i dobro napisana. Bilo bi izuzetno samo po sebi da je povijest bilo koje druge pukov­nije tako kvalitetno obrađena, ali da je rela­tivno nepoznatoj postrojbi posvećen ovako vrstan rad predstavlja snažan poticaj svako­mu tko se bavi izučavanjem Drugoga svjet­skoga rata.

Srećom, svi su se dijelovi slagalice uspješno posložili. Ratni dnevnici i pukovnijski arhiv spašeni su od uništenja i izneseni iz Staljin­grada te, iako se izvornici ovih dokumenata danas nalaze pohranjeni u Beogradu i nisu dostupni korisnicima, Obhođaš, koji je i sam arhivist, bio je u prilici proučavati ove doku­mente na mikrofilmskim kopijama koje se nalaze u Hrvatskom državnom arhivu. S ob­zirom na to da mu je hrvatski materinji jezik, temeljito je proučio navedenu građu kao i druge izvore, prvenstveno izvještaje preživje­lih veterana. U suradnji s Jasonom Markom, odličnim poznavateljem bitke za Staljingrad, Obhođaš je pretočio svoju magistarsku rad­nju u jednu od najdojmljivijih knjiga na temu povijesti vojnih postrojbi.

Staljingrad je najduže poglavlje u knjizi i sadrži više od 160 stranica. Autori u ovom poglavlju prate put pukovnije kroz sve razine pakla u gradu na Volgi na sličan način kao i u prijašnjim knjigama Jasona Marka (primjeri­ce kao u knjizi „Island of Fire: The Battle for the Barrikady Gun Factory").

U knjizi su korištene mnoge izvrsne fotogra­fije, a posebice je dojmljiv odabir fotografija na kraju trećeg poglavlja koji prikazuju pu­kovniju tijekom izvođenja vojne vježbe. Kao i kod svih drugih fotografija i ove sadrže vrlo opsežne opise.

Opisi borbi nisu popraćeni samo korisnim fotografijama već i vrlo podrobnim kartama.

Foto: Vecernji.hr

Autori su se koristili i zračnim snimcima, kao primjerice na str. 254., na kojima su pregled­no ucrtali položaje i pokrete različitih po­strojbi, prilično korisna stvar.

Kako bilo, nije potreban doktorat iz povijesti da se shvati, bez obzira na to koliko se hra­bro Hrvati borili, da je napad na Staljingrad bio osuđen na propast. Sovjetska protuofen­ziva pod nazivom Operacija "Uran" otpočela je 19. studenoga i četiri dana poslije njemač­ka 6. armija, u sastavu koje se nalazila i znat­no oslabljena pukovnija, pala je u okruženje. Posljednjih 40 stranica ovog poglavlja opisu­ju sve teže stanje opkoljene postrojbe. Auto­ri i ovdje navode mnoštvo pojedinosti, uklju­čujući i pukovnijsku zapovijed o smanjivanju dnevnih obroka kruha i konjskog mesa.

Bez imalo pretjerivanja, "Hrvatska legija" doista je izvrsna knjiga. Fotografije su toliko do­bre da bi ih mnoge manje nakladničke kuće jednostavno objedinile i s uopćenim opisima objavile kao zasebnu knjigu. Ovdje svaka ima vrlo podroban opis i služe kao vrijedan doda­tak znanstvenom radu. Zacijelo nema mnogo istraživača Drugog svjetskog rata koji su upo­znati s činjenicom da je do danas sačuvano toliko mnoštvo dokumenata o 369. pukovni­ji i da postoji netko tko je u stanju oblikovati ju u tako dobro napisanu knjigu, posebice na engleskom jeziku. Malo je postrojbi u svijetu koje se mogu pohvaliti ovako kvalitetno napi­sanom poviješću koja je potkrijepljena činje­nicama, a ujedno drži pozornost od korice do korice. Ovo dragocjeno zrno znanja, marljivo istraženo i nadasve profesionalno oblikova­no, opravdava sve ono vrijeme izgubljeno u razvrstavanju gomile neurednog, slabo istra­ženog i loše napisanog kukolja."

Recenziju u cijelosti možete pročitati na in­ternetskoj stranici http://stonebooks.com/archives/110313.shtml

Komentara 21

DU
Deleted user
18:26 22.10.2015.

Odlična knjiga. Topla preporuka za sve koje vole čitati o herojima.

CR
CrniMax
22:45 22.10.2015.

Vječna slava palim Hrvatskim borcima 369 legije . Šteta samo što su se borili na krivoj fronti, ali ne svojom krivicom.Bilo bi bolje da su se borili protiv partizana i četnika u domovini.

JE
jelasar2
21:44 22.10.2015.

doista dobra knjiga...preporuka...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije