AKTUALNO

Kalinjingrad postaje sve veća prijetnja NATO savezu

Kalinjingrad
Foto: Wikimedia CC
11.11.2016.
u 16:31

Takav će razvoj događaja itekako omogućiti Moskvi stratešku prednost na Baltiku, izjavili su stručnjaci.

Rusija pretvara Kalinjingrad u utvrdu A2/AD (anti-access/area denial) koja može paralizirati savezničke operacije ili obrambene poteze na sjeveroistoku, piše Janes.

Takav će razvoj događaja itekako omogućiti Moskvi stratešku prednost na Baltiku, izjavili su stručnjaci. "Situacija na Baltiku se mijenja jer Rusi provode vrlo opširne vojne reforme s novim moderniziranim oružjima te borbenim konceptima te centraliziranim zapovjedništvom i kontrolom", izjavio je Daivis Petraitis, zamjenik direktora za međunarodne odnose u litvanskom ministarstvu obrane. "U vrlo kratkom vremenu imat ćemo snažnu tvrđavu Kalinjingrad usred naše regije koja će moći projecirati svoju snagu tijekom sljedećih nekoliko godina", dodao je.

Kalinjingrad je blizu Baltičkog mora, smješten između Poljske i Litve koje su članice Europske unije. 2014. godine je više od tri milijuna Rusa i Poljaka prešlo preko granice u dobro utvrđeni Kalinjingrad.

Komentara 3

Avatar dpejakovic
dpejakovic
13:29 16.11.2016.

Rusi sve što osvoje postaje dio Rusije trajno. Osvoje nasele Ruse i kao Srbi proglase to svojim!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije