AKTUALNO

Kineski predsjednik želi modernizirati najveću vojsku svijeta

Kineski vojnici
Foto: Wikimedia CC
05.12.2016.
u 07:23

Xi planira smanjiti broj vojnika na 300 000, tj. oko 13 posto te se fokusirati na borbenu učinkovitost

Kineski predsjednik Xi Jinping izjavio je da Peking treba imati manju, strukturiranu vojsku koja posjeduje borbene kapacitete za uspjeh u modernom ratovanju. Kina posjeduje najveću vojsku, ali trenutno upravlja drugim najvećim proračunom za obranu nakon Sjedinjenih Američkih Država, piše IBT.

Xi planira smanjiti broj vojnika na 300 000, tj. oko 13 posto te se fokusirati na borbenu učinkovitost, pisao je Reuters u subotu. "Ovo je velika i neizbježna promjena", izjavio je predsjednik državne Središnje vojne komisije na konferenciji za reformu vojske prošlog tjedna te dodao da Kina mora iskorištavati prilike modernog vremena.

Kina je pokazala mišiće proteklih godina Sjedinjenim Američkim Državama i susjedima oko kontrole Istočnokineskog i Južnokineskog mora, vrlo važnih transportnih puteva. Objava predsjednika Xi-a dolazi nakon što je Peking izvršio testiranje deset balističkih raketa u studenome. 

Xi je međutim dodao da moderno ratovanje ovisi o informacijama i tehnologijama, a ne samo o ljudstvou, a kineska ambiciozna modernizacija odnosi se na nosače zrakoplova te protusatelitske rakete. "Postoje nove promjene u smislu veličine vojske, strukture i formacije koje se odnose na manju i snažniju vojsku koja je modularna i multifunkcionalna", izjavio je Xi. Kineska zastrašujuća vojska od 2.3 milijuna aktivnog osoblja te 1.1 milijun rezervi dugo je vremena velika globalna sila iako je Peking zatražio manji broj vojnika. Narodnooslobodilačka vojska Kine u svom je sastavu imala više od 3 milijuna aktivnog osoblja 1992. godine. Za razliku od KIne, Sjedinjene Američke Države u svom sastavu imaju 1.4 milijuna aktivnog osoblja.

"Kina gradi modernu i snažnu regionalnu vojnu silu s ograničenim ali rastućim kapacitetima kojima bi se operacije mogle voditi izvan bliske kineske periferije. Pitanje je kako SAD može odgovoriti na kinesku vojnu modernizaciju te je to glavno pitanje američkog obrambenog planiranja te vanjske politike. Odluke Kongresa na ovaj razvoj kineskog scenarija će utjecati na američku obrambenu strategiju, proračune, planove i programe te industrijsku jezgru američke obrane", piše u izvješću Kongresa iz ožujka.

>>Kina završava "svoj" prvi nosač aviona!

>>Avion J-20 predstavlja kinesku tehnološku moć

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Ironman0105
Ironman0105
05:19 06.12.2016.

prvi znak urusavanja jos jednog laznog komunistickog carstva....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije