VIDEO

Koliko je Hitler bio blizu korištenja atomske bombe?

Atomska bomba
Foto: Wikimedia CC
11.07.2016.
u 16:14

Paul Harteck stvorio je niskoenergetski nuklearni reaktor – to je označilo veliki korak u istraživanju

Koliko je Adolf Hitler bio blizu izvršavanja nuklearnog napada na saveznike u Drugome svjetskom ratu? History Channel donosi kratak dokumentarni film o tome.

Nakon što je razvio balističku raketu V-2 koja je mogla dosegnuti New York, Hitler je odredio da nuklearni razvoj bude glavni prioritet istraživanja njegovih znanstvenika. Dana 3. prosinca 1942. godine, po prvi put je jedan nuklearni reaktor postigao kritičnost. To je bio ključan trenutak u razvoju atomske bombe; međutim, Projekt Manhattan bio je daleko od svog cilja.

Nijemci tada nisu imali bombardere dugog dometa te su nastavili razvijati balističke rakete. U svibnju 1943. godine, uspješno je testirana raketa A4 te je Hitler odredio da nuklearno istraživanje bude glavni prioritet. Paul Harteck stvorio je niskoenergetski nuklearni reaktor – to je označilo veliki korak u istraživanju.

Kada je bojeva glava pala na zemlju, podigao se veliki oblak radioaktivne prašine te je područje bilo otrovno nekoliko tjedana. Ako bi se tada plutonij stavio u bojevu glavu, zemlja bi bila kontaminirana godinama. Međutim, Hitlerovi su planovi završili s invazijom na Normandiju te je to bio najbliži korak lansiranju nuklearne bombe u modernoj povijesti prije napada na Hirošimu i Nagasaki.

 

Komentara 10

TI
tiiiikru
17:20 11.07.2016.

tko je pisao ovaj 'članak',neki RETARD???

DU
Deleted user
17:37 11.07.2016.

britanci i njihovo iskrivljeno prezentiranje povijesti....History i BBC prednjače u tome

SJ
Sve je uzalud
19:39 11.07.2016.

.........baš je šteta što mu je malo falilo................

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije