DRUGI SVJETSKI RAT 2. DIO

Krvava bitka na koraljnim otocima Tarawe [2.DIO]

Bitka za Tarawu
Foto: Wikimedia Commons
1/8
10.05.2014.
u 13:23

Do kraja prvog dana Amerikanci uspijevaju iskrcati nekoliko protutenkovskih topova kalibra 37 mm ne bi li se obranili od japanskih tenkova. Također su uspjeli iskrcati i minobacače te nekoliko tenkova Shermana. Tijekom prve noći Japanci nisu napadali. Razlog tome jest smrt zapovjednika Shibazakija, ali i prekid veza komunikacije.

Oko 1.500 marinaca zaglavljeno je na početku plaže. Tada se na otok Betio iskrcava pukovnik David Shoup. On preuzima zapovjedništvo, organizira marince te napadaju i osvajaju prve japanske položaje. U pomoć im dolaze lovci i bombarderi ratne mornarice te preciznom vatrom uništavaju i ometaju japansko topništvo i pješaštvo. Do kraja prvog dana na otoku je 5.000 marinaca, a oko 1.500 poginulih i ranjenih.

Foto: Wikimedia Commons

Otok Betio je podijeljen na šest dijelova. Prvog dana invazije, 20. Studenoga, marinci se iskrcavaju na plaže Red 1, Red 2, Red 3. Do kraja prvog dana Amerikanci uspijevaju iskrcati nekoliko protutenkovskih topova kalibra 37 mm ne bi li se obranili od japanskih tenkova. Također su uspjeli iskrcati i minobacače te nekoliko tenkova Shermana. Tijekom prve noći Japanci nisu napadali. Razlog tome jest smrt zapovjednika Shibazakija, ali i prekid veza komunikacije. Naime, većina komunikacijskih kablova uništena je tijekom bombardiranja.

Foto: www.nps.gov

Foto: Wikimedia Commons

Sljedećeg dana, 21. studenoga, pukovnik Shoup naređuje daljnje napredovanje i koordinira iskrcavanje namirnica i pojačanja. Također naređuje kapelanu da organizira pokapanje i marinaca i Japanaca jer zbog tropskih temperatura trupla trunu brže nego inače. Kako se bitka vodi na maloj površini zrak je ispunjen nesnosnim smradom, a tu je prijetnja i od infekcija. Marinci na plaži Red 1 kreću u osvajanje plaže Green te je uz relativno lake gubitke i uz pomoć mornaričke vatre uspijevaju osvojiti. Marincima na plaži Red 2 i Red 3 naređeno je da napadnu aerodrom. Uz tešku borbu uspijevaju zauzeti aerodrom sredinom dana. Kasnije se na plažu Green iskrcavaju preostale trupe te je cijeli zapadni dio otoka osvojen. Treći dan borbe, 22. studenoga, sastojao se uglavnom od reorganizacije marinaca te osvajanje preostalih dijelova otoka Betio. Preostali Japanci nalaze se na istočnom djelu otoka, a nekoliko manjih grupa pruža otpor na područjima oko aerodroma. Komunikacija među japanskim bunkerima prekinuta je te se sada svaki bori za sebe. Amerikanci dovlače topništvo te nekoliko tenkova Shermana pa čiste bunker za bunkerom. U noći 23. studenoga Japanci organiziraju protunapad protiv dobro ukopanih marinaca. Zbog točne topničke podrške s mora i s otoka napad je odbijen te je ubijeno oko 300 Japanaca.

Foto: www.ww2armor.us

U sedam sati 23. studenoga brodovi i avioni američke ratne mornarice kreću u konačno bombardiranje i omekšavanje japanskih položaja. Marinci potpomognuti tenkovima kreću u čišćenje preostalih bunkera. Kao i obično, Japanci se ne predaju te marinci u mučnoj borbi granatama, bacačima plamena, pa čak i golim rukama osvajaju bunker po bunker. Čišćenje otoka od japanskih branitelja odvija se sljedećih pet dana te je naposljetku otok osvojen.

Od približno 5.000 branitelja Tarawe, njih 4.690 je poginulo. Bitku je preživio jedan japanski časnik, 16 vojnika te oko 130 korejskih radnika koji su bili prisiljeni sudjelovati u bitci. Oko 1.000 Amerikanaca je poginulo, a 2.200 je ranjeno. Visok broj poginulih Amerikanaca snažno je odjeknuo u američkom vodstvu te se bitka detaljno analizirala. Amerikanci poboljšavaju komunikaciju i organizaciju pri sljedećim iskrcavanjima. Bombardiranje prije iskrcavanja odvijat će se preciznije i duže te će se ozbiljnije shvaćati obavještajne informacije. Također će se koristiti isključivo amfibijsko vozilo s gusjenicama tipa LVT, popularno nazvani “Amtracs“, kako bi se izbjegla situacija kao na Tarawi, gdje su se vozila drugog tipa zaglavljivala. Deset tjedana kasnije pokreće se napad na Maršalove otoke. U taj napad polijetat će zrakoplovi s Tarawe. Padom Tarawe otvoren je i put za Filipine. No poslije te bitke Amerikanci znaju kakav težak put ih čeka. Tarawa je samo uvod za bitke na vulkanskim i koraljnim otocima, kao što su Peleliu i Iwo Jima, gdje će se u nemogućim uvjetima te protiv neustrašivog neprijatelja boriti za svaki metar zemlje i za svaki bunker.

Foto: Wikimedia Commons

Izvori:
http://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Tarawa
http://militaryhistory.about.com/od/worldwarii/p/World-War-Ii-Battle-Of-Tarawa.htm
http://padresteve.com/2010/05/06/the-pacific-part-three-tarawa-paving-the-way-to-peleliu-iwo-jima-and-okinawa/
https://www.youtube.com/watch?v=w5aPlR_w3YE

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije