30.12.2015. u 16:30

U sklopu tih borbi dogodila se i likvidacija mostarskih franjevaca koja nema zapravo veze s borbama nego je bila dio likvidacije...

Iz dostupnih arhivskih izvora sa sigurnošću možemo zaključiti da su opunomoćenici OZNA-e posjedovali popis političkih neistomišljenika u Mostaru. Partizanski obavještajci imali su precizne podatke o broju franjevaca u franjevačkom samostanu u Mostaru. Odgovornost za pokolj sedmorice franjevaca snosi vrh OZNA-e. Svi povjerenici OZNA-e, u ovom slučaju linija OZNA-e u 12. hercegovačkoj brigadi na čelu s Brankom Popadićem, izvršavala je posebne zadatke koji nisu vezani uz borbene akcije. Nadređen Branku Popadiću bio je Uglješa Danilović, tadašnji šef OZNA-e za BiH. Potonji je odgovarao izravno Aleksandru Rankoviću, odnosno Josipu Brozu – Titu. Kad se hijerarhija posloži na ovaj način, nameće se logičan zaključak kako Avdo Humo i Vaso Miskin – Crni nisu mogli učiniti ništa kako bi spasili mostarske franjevce od likvidacija 14. veljače 1945. godine.

Tako zaključuje kolega Hrvoje Mandić u svojoj analizi borbi za Mostar u veljači 1945. godine, kada su partizanske snage zauzele Mostar, ali nisu uspjele poraziti postrojbe njemačkog Wehrmachta te Oružanih snaga NDH. U sklopu tih borbi dogodila se i likvidacija mostarskih franjevaca koja nema zapravo veze s borbama nego je bila dio likvidacije svih potencijalnih neprijatelja novog, komunističkog režima, proces koji se odvijao u pozadini borbi, na svim područjima koje su komunisti zauzeli bivajući na čelu partizanskih postrojbi čiji pripadnici mahom nisu ni znali što se događa u pozadini. Kako navodi kolega Mandić, zbog nedostatka arhivskih izvora, dokumenata OZNA-e i Komunističke partije Jugoslavije, nije do kraja razjašnjeno tko je likvidirao mostarske franjevce. Plastično rečeno, iz tkanja koje sadrži razna svjedočenja, iskaze pripadnika ilegalnog NOP-a u Mostaru i političke referate može se izvući nit prema kojoj je naredba za likvidaciju mostarskih franjevaca došla preko ureda OZNA-e.

Od ovog broja krećemo i s dva nova serijala, odnosno feljtona. Jedan je o oznakama rodova, službi i struka, a drugi je o odoroslovlju hrvatskih oružanih formacija 1990-1996. 

Komentara 4

PI
Pikador
20:35 01.01.2016.

Mostarska operacija prema WIKIPEDIJI ************************************* Povijest ako se lažira gubi se vjerodostojnost, pa te i tvoji prijatelji počinju smatrati pristaranim i nevjerodostojnim. Sami Njemci i ustaše se hvale u svojim sjećanjima da je upravo samostan bio ključni utvrđeni položaj zaa obranu Mostara od NOV. ************* Ova imena iz OZNE nemaju blage veze sa ratnim događanjima, jer je OZNA utemeljena 13.svibnja 1944 , dakle čak 3 mjeseca poslije Mostarske operacije. (13. Maja se je slavio kao dan sigurnosti u drugoj Jugoslaviji ;DFJ, FNRJ i SFRJ ). .............................. Franjevci su hrabro stradali u otvorenom boju, što bi se danas time mogli i hvaliti, a nisu neki nevini mučenici i to ima samo šteti reputaciji. Otporu Franjevaca predvođenih njemačkim 370. Lovačkim pukom i 9. Ustaško domobranskom divizijom NDH, čak i partizani skidaju kapu, samo šteta što je hrvatska hrabrost korištena za ciljeve Wermachta, a ne protiv njega. Citat: ************************************************************************************ 7. februara u 5 ujutro počeo je obuhvatan napad Devete i 26. divitije na Široki Brijeg i povezane položaje. Snage NOV napredovale su sistematski, uništavajući jednu po jednu otpornu tačku. U 15:30 Nemci su izgubili SAMOSTAN u Širokom Brijegu, KLJUČNI UTVRĐENI POLOŽAJ. Od 9. čete 370. puka ostalo je samo 9 vojnika. U pokušaju protivnapada sa jedinom preostalom rezervom, delovima 369. pionirskog bataljona, poginuo je kapetan Bolman (nem. Bolmann), komandant 3. bataljona 370. puka[7]. Nemački položaji nisu izdržali, i njihova grupacija se tokom dana probila prema Mostaru, krajnjim naporima i uz "gubitke pet oficira i velikog dela puka"[7], sprečivši pokušaje odsjecanja. ******************** Komentar da NOV nije uspjela slomiti otpor Wermacht-a i Ustaša u Mostaru, demantira se činjenicama da je otpor u samostani Široki Brijeg savladan u dva dana istina teških borbi od 07. -09. Veljače 1944, a Mostar oslobođen također u dva dana od 13. Do 15. Veljače 1944. Nadalje činjenica je da je sam Wermacht izbrisao sa svog popisa bojnih jedinica postojanje 370. Njemačkog Lovačkog Puka i 9. Gorske ustaško-domobransku divizije NDH. Da ste opisali realono junačku obranu samostana Široki brijeg bilo bi povjesno interesantnije i vjerodostojnije, a i to se može naći na internetu.

PU
putnik2000
08:04 10.01.2016.

Ko sto pise americki povijesnicar, hrvatskog porijekla, Jozo Tomasevic, u najsire citiranoj knjizi o 2. svijetskom ratu na ovim prostorima (izdata od cuvenog americkog sveucilista Stanford), ustashe su vladale Bosnom uglavnom preko crkve, i uglavnom preko franjevaca. Tako da su franjevci bili sustavni deo genocidnog ustastva u Bosni, a i sire u NDH. Npr fra Dionizije Juricev, odgovoran u ustaskoj vladi za nasilno prekrstavanje Srba, je pisao da "vise nije grijeh ubijati 7-godisnju djecu". A fra Filipovic-Majstorovic je ko ustaski kapelan toliko zvijerski klao (specialnost mu bila masovno klanje djece), da su si cak i Nacisti uzeli vremena mu suditi usrijed rata. Poslije je postao komandant jednog djela Jasenovca, gdje je priznao da su ustashe pod njegovom komandom, samo tokom par mjeseci, istreblle 20.000 do 30.000 ljudi.... I drugi iz Crkve u Hrvata se "proslavili" u Bosni. Tako je sarajevski biskup Ivan Saric, objavio u svojem biskupskom listu da genocida nad Zidovima predstavlja "oslobadjanje covjecanstva", dok je sljedeci te njegove principe ustaski glavesina u Sarajevu, svecenik Bozidar Brale, skupljao Zidove i Srbe po Sarajevu, te ih slao na istrebljenje u ustaske logore.... Dakle ko sto pisu zapadni povijesnicari ogromna vecina Crkve u Hrvata se je postavila na stranu genocidnog ustastva, a neki iz Crkve cak izravno sprovodili te genocide. I dok su se Vatikan, ko i francuska, poljska i njemacka crkva ispricali sto nisu ucinili dovoljno da bi sprijecili nacisticke genocide, Crkva u Hrvata ne samo da se nikad nije ispricala za svoju daleko direktniju ulogu u tim genocidama, vec jos uvijek i dan danas zagovara genocidno ustastvo.... Crkva jos dan danas slavi mise za najveceg genocidasa so ovih prostora, Pavelica, dok je prije par godina svecenik crkve proglasio "ponosom Hrvata" genocidnog komandanta, Dinka Sakica, Prije dvije godine Glas koncila je objavio svinjski feljton u kojem totalno negiraju ustaske genocide, i tvrde da je Jasenovac bio iskljucivo "radni logor" u kojem nitko nije bio istrebljen. Nedavno biskupi crkve trazili povratak Za dom spremni, pod kojim ustashe pocinise sve te svoje genocide, itd, itd

DU
Deleted user
13:43 10.01.2016.

Budimo jasni žrtve su titovih partizana

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije