DRUGI SVJETSKI RAT

Nakon gotovo 70 godina, nestali vojnik iz Drugoga svjetskog rata vraća se kući

Caen
Foto: Wikimedia Commons
1/2
31.08.2014.
u 18:08

„Gospodin mi je odgovorio na molitve nakon 70 godina“, rekla je novinarima lista Tennessean devedesetogodišnja Harrisova udovica Helen Harris Cooke koja je bila trudna kada je Harris otišao u rat

CHATTANOOGA, Tennessee – Prijatelji i obitelj vojnika koji je proglašen nestalim prije gotovo 70 godina konačno se mogu dostojanstveno pozdraviti od njega, prenosi CBS.

Vod vojnika Cecila E. Harrisa bio je napadnut 2. siječnja 1945. u Francuskoj, blizu njemačke granice. Kada se povukao dim od razaranja i eksplozija, njegovi suborci uočili su da devetnaestogodišnjaka iz Shelbyvillea više nema.

Jedan je Francuz 68 godina poslije, 2013. locirao moguće grobno mjesto na kojemu je kamenjem pisalo veliko slovo H. Kada je obavljeno službeno iskapanje, pronađen je lančić s oznakom vojnika Harrisa.

„To je bilo prije 24.426 dana“ izjavio je narednik prve klase Brandon Gulley, koji je bio časnik zadužen za obavještavanje obitelji žrtava. U petak je izjavio kako je 25424., vojnik prve klase Cecil E. Harris konačno došao kući.

Harris je posmrtno nagrađen medaljom „CIB“ (Combat Infantry Badge), Brončanom zvijezdom i medaljom „Purpurno srce“. 

„Gospodin mi je odgovorio na molitve nakon 70 godina“, rekla je novinarima lista Tennessean devedesetogodišnja Harrisova udovica Helen Harris Cooke koja je bila trudna kada je Harris otišao u rat. Harrisov pogreb održan je u Chattanoogi, gdje danas živi njegova udovica.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije