RAT

Napad Mongola na Japan 1281. godine

Rat
Wikimedia CC
16.09.2016.
u 14:45

Konačan udarac Mongolima zadala je promjenjiva japanska klima

Malo je poznato da je olujni vjetar u čak dva navrata odredio budućnost jedne goleme zemlje: 1274. i 1281. nezapamćeni tajfun raznio je i potopio gotovo sve brodove mongolske flote koja je poduzela invaziju na japansko otočje. Tu spasonosnu oluju Japanci su nazvali „Kamikaze“ ili „Božji vjetar“ jer je zauvijek otklonila opasnost od moćne mongolske države koja je u to doba vladala cijelom Azijom i dijelovima Europe. Do „Božjeg vjetra“ Japanci su bili stalno na udaru mongolske najezde. Već 1259. mongolska je vojska pod vodstvom Džingis-kanova unuka Kublaja pregazila Kinu i osnovala dinastiju Juan. Tada je Kublaj poslao glasnike okolnim zemljama sa zahtjevom da se pokore njegovoj vlasti. Japanom je vladala obitelj Hojo i poslije dugog razdoblja nestabilnosti učvrstila državu. Njezina je snaga bila u plemićima-samurajima koji su se istaknuli kao vješti ratnici, bespogovorno odani svojim feudalnim gospodarima. Do prve je mongolske invazije došlo 1274. kada se vojska od 40.000 ljudi, koju je prevozilo 500 – 900 brodova iskrcala u zaljevu Hakata. Samurajski sjajni mačevi pokazali su se beskorisnima u sukobu protiv vještih mongolskih streličara. U samo jednom danu Mongoli su pregazili Japance, ali je tajfun pogodio mongolsku flotu. Veći dio brodova je potopljen, a ostali su raspršeni. No bio je to samo izviđački pohod nakon kojega je 1281. slijedila invazija sa 140.000 vojnika ukrcanih na 4400 brodova. Novopodignute zidine zadržale su napadače, a oko 40.000 samuraja i ostalih japanskih ratnika prebacili su bitku na mongolsko brodovlje. Ipak, konačan udarac Mongolima nije zadao japanski mač, nego promjenjiva japanska klima. Strašno nevrijeme potopilo je gotovo cijelu mongolsku flotu, što je spasilo Japan od novih napada iz Kine. Naziv „Kamikaze“ ili „Božji vjetar“ koristio se još jednom, u prijelomnom trenutku novije japanske povijesti. U Drugome svjetskom ratu „kamikaze“ su bili piloti-samoubojice koji su se obrušavali na američke brodove, ne bi li promijenili ratnu sreću u korist već posrnulog Japana.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije