DRUGI SVJETSKI RAT

Napad na Taranto i Coventry 1940. godine

Coventry
Wikimedia
20.11.2015.
u 18:34

Coventry je postao jedan od simbola stradanja i razarajuće moći zrakoplovstva u Drugom svjetskom ratu

Iako su sredinom 1940. Britanci pobjeđivali talijanske snage u Sjevernoj Africi, njihovoj je opskrbi prijetila moćna neprijateljska flota smještena u Tarantu. Britanski premijer Churchill stoga je naredio njezino uništenje pa je admiral Andrew Cunningham izradio smioni plan prema kojem bi torpednim zrakoplovima sa dvama nosačima aviona napao talijanske brodove. Trebali su biti napadnuti na obljetnicu Bitke kod Trafalgara, u listopadu, no plan je odgođen zbog požara koji je onesposobio nosač zrakoplova Eagle. Na kraju je odlučeno da se u napad krene sa samo jednim nosačem zrakoplova »Illustrious« koji je nosio dvadeset jednog dvokrilca »Sword sh«. Uvečer 11. studenog 1940. uzletio je prvi val od šest zrakoplova s torpedima i šest s bombama prema Tarantu gdje je bilo stacionirano šest talijanskih bojnih brodova i devet teških krstarica. Potpuno nespremne Talijane probudile su tek svjetleće rakete kojima su Britanci osvijetlili svoje ciljeve. Dvokrilci su bombardirali lučka postrojenja i spremnike s gorivom kako bi odvratili protuzrakoplovnu paljbu, dok su drugi počeli izbacivati torpeda na brodove. Prvi je pogođen bojni brod »Conte di Cavour« koji je ubrzo počeo tonuti. Drugi val od devet zrakoplova na dulje je vrijeme onesposobio jedan od najmodernijih talijanskih bojnih brodova »Littorio«, još jedan bojni brod i dvije teške krstarice. Iako su Talijani iz protuzrakoplovnih topova ispalili više od 25 tisuća hitaca, uspjeli su oboriti samo dva britanska zrakoplova. Napadom na Taranto Britanci su u svoju korist promijenili odnos snaga na Mediteranu, a po uzoru na njih Japanci su godinu dana poslije uništili američku otu u Pearl Harbouru. Tijekom studenog 1940. osim u Tarantu osovinski bojni zrakoplovi pokazali su svoju ubojitu moć i u Velikoj Britaniji. Iako su zrakoplovi Luftwaffea Coventry bombardirali 17 puta, stratezi njemačkog zračnog rata napravili su plan kako u samo jednom udarcu paralizirati i potom uništiti cijeli grad i njegovu gospodarsku moć. Naime Coventry s oko 240 000 stanovnika imao je vrlo razvijenu industriju motora, automobila, zrakoplova i streljiva, te je od početka sukoba s Njemačkom bio stalna meta zračnih napada. Prema planu »Mondschein- sonate« (Mjesečeva sonata) u kasno popodne 14. studenoga 1940. s aerodroma u okupiranoj Francuskoj uzletjelo je prema Coventryu 515 bombardera 3. »Luft otte«. Prvi su na cilj došli specijalno opremljeni bombarderi Heinkel He 

111, koji su na ciljeve izbacili markere što su radiosignalima navodili ostale bombardere. Sljedeći val izbacio je svoj teret na vodovodna crpilišta, električne i telefonske centrale te glavna prometna čvorišta. Potom je uslijedio kombinirani napad zapaljivim i eksplozivnim bombama po zadanim industrijskim ciljevima. Tijekom deset sati neprekidnog bombardiranja na Coventry je bačeno 600 tona eksplozivnih i zapaljivih bomba. Uništena je 21 tvornica, među kojima i tvornica zrakoplova, a grad je potpuno razoren. S obzirom na žestinu bombardiranja, bilo je relativno malo ljudskih žrtava, nešto više od 500 ozlijeđenih te oko 1 500 ranjenih. Naime građani su zbog prijašnjih bombardiranja noći uglavnom provodili izvan grada. Budući da grad nije branio niti jedan britanski lovac, protuznačna artiljerija Coventrya uspjela je oboriti samo jedan protivnički bombarder. Kako grad nije bio branjen, i danas većina britanskih povjesničara vjeruje kako ga je Winston Churchill namjerno žrtvovao kako Nijemci ne bi saznali da Britanci čitaju njihove tajne šifre, odnosno Enigmu. Zbog siline razaranja Coventry je postao jedan od simbola stradanja i razarajuće moći zrakoplovstva u Drugom svjetskom ratu.

 

Komentara 1

FA
fatianegra21
17:28 21.11.2015.

500 mrtvih. U Dresdenu bilo ih vise 100 tisuca !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije