VOJNA POVIJEST

Napad NATO-a na Jugoslaviju

BG
www.stormfront.org
15.12.2014.
u 19:17

Srbi su srušili nevidljivi bombarder F-117

24. ožujka 1999., oko 8 sati navečer, na Kosovu i oko glavnoga jugoslavenskoga grada Beograda odjeknule su prve eksplozije. Krstareće rakete ispaljene s NATO-ovih brodova stacioniranih u Jadranu pogodile su zapovjedna i komunikacijska središta i sustave protuzračne obrane. Ubrzo zatim slijedili su i napadi zrakoplova s nosača i iz baze u talijanskom gradu Avianu. „Svi napori da se postigne političko rješenje kosovske krize propali su i nema druge mogućnosti nego poduzeti vojnu akciju“, izjavio je glavni tajnik NATO-a Javier Solana najavljujući početak napada

Sjevernoatlantskog saveza na Miloševićevu Jugoslaviju. Dan prije visoki američki poslanik Richard Holbrooke u posljednji je  trenutak bezuspješno pokušao uvjeriti Slobodana Miloševića da prihvati mirovni plan za Kosovo koji bi zajamčio autonomiju lokalnom albanskom stanovništvu, ali ne i neovisnost. Srbijanski je vođa nastavio i dalje odbijati ključni element plana: razmještanje mirovnih snaga predvođenih NATO-om na Kosovo. Sukobi u nekadašnjoj autonomnoj pokrajini vrhunac su dosegli 1998. kada je albanska Oslobodilačka vojska Kosova uspostavila kontrolu nad većim dijelom teritorija. Srbi su odgovorili protuofenzivom milicije i vojske ubijajući civilno stanovništvo. To je dovelo do masovnog egzodusa Albanaca i velike humanitarne krize. Nakon bezuspješnih pritisaka i pregovora, NATO predvođen Amerikancima odlučio je reagirati. U napadima je uništen velik dio borbene tehnike Jugoslavenske armije, ali i brojna infrastruktura poput mostova, rafinerija i zrakoplovnih luka. Stradalo je više od 10.000 vojnika, ali i nekoliko tisuća civila u brojnim incidentima. Srbi su uspjeli srušiti samo jedan američki zrakoplov, nevidljivi bombarder F-117. Za napada na Beograd, zbog pogrešnih podataka, pogođeno je i kinesko veleposlanstvo prigodom čega su poginula tri kineska državljana.

U vrijeme zračne kampanje Međunarodni sud u Haagu najavio je podizanje optužnice protiv Slobodana Miloševića zbog događaja na Kosovu, ali i na području bivše Jugoslavije. Nakon više od dva mjeseca zračnih napada Beograd je prihvatio Holbrookeov plan i povukao svoje snage s Kosova, što je bio početak Miloševićeva pada.

Ključne riječi

Komentara 40

Avatar kruc1979
kruc1979
08:43 16.12.2014.

Kinesko veleposlanstvo pogođeno je zato što su kinezi sakupljali djelove srušenog F-117. Raketu su parkirali ravno u ulazna vrata ambasade. Bilo je to vrijeme suočavanja srbije sa terorom koji su sijali po svim susjednim zemljama. Suočavanje traje još uvijek i opet i iznova na sebe gledaju kao žrtvu. Najbolja stvar što se desila je što su srbi masovno izbjegli iz hrvatske nakon oluje, jer da nisu Hrvatska bi bila kao i Bosna. A kad Srbija uđe u EU mislim da će europa zažaliti.

FO
fortunafortesadiuvat
19:05 16.12.2014.

Fuj, odkud se nakote ovi trofazni da mi je znat. Neka neka, NATO Air, just do it!

Avatar Ironman0105
Ironman0105
00:47 16.12.2014.

steta kaj su stali, kaj nisu porusili I mostove u Beogradu, I kaj nisu unistili ostatak srpske vojske.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije