VOJNOPOVIJESNI VREMEPLOV

Napoleon prelazi Alpe 1800. godine

Napoleon
Foto: Wikimedia Commons
08.05.2015.
u 10:24

Ipak, genijalni francuski vojskovođa već je gotovo siguran poraz u bici kod Marenga pretvorio u jednu od svojih najblistavijih pobjeda.

Francuski vojskovođa i car Napoleon Bonaparte na povijesnim je slikama Antoinea-Jeana Grosa i Jacquesa- Louisa Davida uvijek prikazan u herojskim pozama na čelu vojske. Njegov prelazak Alpa, 20. svibnja 1800., genijalan je strateški potez, sličan onima velikog antičkog vojskovođe Hanibala te Karla Velikog. No ni on nije bio nimalo junački niti nalik na Davidovu sliku. Umjesto na bijelom vrancu, Napoleon je prešao Alpe jašući na običnoj muli koju je za uzde vodio vodič. Često je morao pješačiti ili zbog poledice čak i puzati na rukama i nogama. 

Njegovi vojnici također su se naporno uspinjali i spuštali vukući rastavljene topove na saonicama. Napor se na kraju isplatio kada su se iscrpljeni Francuzi spustili u bogate doline sjeverne Italije i izbili iznenađenim Austrijancima iza leđa. No Austrijanci su se brzo pribrali pa se Napoleon već mjesec dana poslije morao suočiti sa znatno nadmoćnijim protivnikom. Ipak, genijalni francuski vojskovođa već je gotovo siguran poraz u bici kod Marenga pretvorio u jednu od svojih najblistavijih pobjeda. Vrlo brzo poslije sklapanja mira još iste godine David je naslikao čak pet verzija slike Napoleona kako prelazi Alpe. Njegove slike predstavljaju vrhunac konjaničkog portreta i ubrzo su postale jedna od najpopularnijih prikaza slavnog francuskog vojskovođe, iako ne prikazuju istinu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije