NA DANAŠNJI DAN

Napoleon ušao u Kairo; uhićen ratni zločinac Radovan Karadžić

Napoleon
Foto: http://youjivinmeturkey.files.wordpress.com/
21.07.2014.
u 04:04

Mirom u Kučuk-Kajnardžiju završio je Rusko-turski rat, koji je počeo 1768. godine; Rusija dobiva područja uz ušća Dona, Dnjepra i Buga te sebi daje pravo na zaštitu pravoslavaca na Balkanu.

1718. – SRBIJA: U Požarevcu Osmanlije i Habsburzi sklopili mirovni sporazum; Habsburška Monarhija dobiva istočni Banat, Malu Vlašku, sjevernu Srbiju i sjevernu Bosnu; Habsburška Monarhija na jugoistoku postiže svoj najveći opseg.

1774. – RUSIJA: Mirom u Kučuk-Kajnardžiju završio Rusko-turski rat koji je počeo 1768. godine; Rusija dobiva područja uz ušća Dona, Dnjepra i Buga te sebi daje pravo na zaštitu pravoslavaca na Balkanu.

1798. – EGIPAT: Francuska vojska generala Napoleona Bonapartea pobijedila vojsku mameluka i 24. srpnja i ušla u Kairo.

1954. – ŠVICARSKA: U Ženevi je poslije pregovora, koji su počeli nakon  7. svibnja potpisivanjem primirja, Vijetnam podijeljen po 17. paraleli; na sjever bi se povukao Vijetnam sa svojom vojskom, na jug francuska kolonijalna vojska: ovime se francuska kolonija Indokina raspada na Laos i Kambodžu (neovisnost proglašavaju 20. srpnja) te na Sjeverni Vijetnam ili Demokratsku Republiku Vijetnam  (proglašenu već 2. rujna 1945.) i Južni Vijetnam ili Republiku Vijetnam (nakon pada cara u listopadu 1955. godine).

2008. – SRBIJA: Nakon dugogodišnjih nastojanja međunarodne zajednice da uhiti i osudi nekadašnjeg vođu bosanskih Srba Radovana Karadžića i odluke nove srpske vlasti o početku pregovora  o uključenju u EU, u Beogradu je uhićen taj osumnjičenik za jedan od najvećih ratnih zločina u Europi nakon 1945. godine.

>> Ivan Kapistran i Sibinjanin Janko pobjeđuju Osmanlije kod Beograda

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije