NA DANAŠNJI DAN

Nijemci bombardiraju južni dio Engleske

Britanija
Foto: Wikimedia
1/2
13.08.2015.
u 14:34

Tog je dana za Britaniju poletjelo 1 500 aviona, a srušeno ih je 45. Britanija je izgubila 13 lovaca u zraku i još 47 na zemlji (na pistama).

Na današnji dan 1940. godine, njemačko zrakoplovstvo započelo je s bombardiranjem juga Engleske, piše History.com

Nijemci su taj dan nazvali "Danom Orla", prvi dan napada na RAF - Britansko kraljevsko ratno zrakoplovstvo. Svrha napada bila je uništavanje radarskih stanica, aviona i pista za uzlijetanje. Tog su dana Nijemci trebali pripremiti teren kako bi se operacija "Morski Lav" što lakše odvijala. U operaciji "Morski lav" Nijemci bi pokrenuli invaziju s brodovljem i ljudstvom. Tog je dana za Britaniju poletjelo 1 500 aviona, a srušeno ih je 45. Britanija je izgubila 13 lovaca u zraku i još 47 na zemlji (na pistama). Međutim, najvažnije je bilo što su Nijemci uništili jednu radarsku stanicu na otoku "Wight" te su još 5 stanica oštetili. To je bio neuspjeh jer je Herman Göring smatrao da se bombardiranje radara treba zaustaviti zato što ni jedan od tih radara nije bio izbačen iz upotrebe.

Foto: warreview.blogspot.com

Povjesničari se slažu da je to bila najveća njemačka greška u operaciji. Da su Nijemci nastavili uništavati radare, RAF jednostavno ne bi mogao dobiti informacije u kojem smjeru idu njemački bombarderi i kako ih presresti. "Ovdje, u početku bitke, možemo vidjeti čudno razmišljanje njemačkog vrhovnog zapovjedništva", izjavio je povjesničar Peter Fleming. Čak ni "Blitz" - intenzivno i trajno bombardiranje Londona koje će početi u posljednjim danima Bitke za Britaniju nije moglo opravdati takvo razmišljanje.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije