NA DANAŠNJI DAN

Nijemci masakrirali Talijane

Rat
Foto: Wikimedia CC
23.03.2017.
u 11:28

Dana 23. ožujka 1944. godine, talijanski partizani u Rimu su bacili bombu na jedinicu SS-a te pobili 33 vojnika.

Na današnji su dan njemački okupatori pobili više od 300 talijanskih civila u znak osvete zbog talijanskog partizanskog napada na jedinicu SS-a, piše History.

Još od talijanske kapitulacije 1943. godine, njemačke su postrojbe okupirale velike dijelove poluotoka kako bi onemogućile Saveznicima da koriste Italiju kao točku iz koje bi kretao napad na Njemačku. Saveznička okupacija Italije bi im također omogućila korištenje talijanskih zračnih baza te bi tako prijetili njemačkom ratnom zrakoplovstvu.

Talijanski partizani pomagali su Saveznicima protiv Nijemaca. Talijanski se pokret otpora u ilegali borio protiv fašističke vlade Mussolinija dugo nakon njegovog zarobljavanja, a nakon toga se borio protiv njemačko fašizma. Glavno oružje gerilaca bila je sabotaža. Uz ubijanje njemačkih vojnika, specijalnost im je bila i uništavanje komunikacijskih linija, centara za transport te zaliha.

Dana 23. ožujka 1944. godine, talijanski partizani u Rimu su bacili bombu na jedinicu SS-a te pobili 33 vojnika. Sljedećeg dana, Nijemci su natjerali 335 talijanskih civila prema spiljama Adeatine. Svi su pobijeni. Od civilnih žrtava bilo je 253 katolika, 70 židova, a za 12 osoba ne postoje podaci.

Unatoč takvim odgovorima, partizani su se pokazali vrlo učinkovitima u davanju pomoći saveznicima. Do ljeta 1944. godine, borci pokreta otpora imobilizirali su osam od 25 njemačkih divizija u sjevernoj Italija. Do kraja rata, talijanski su gerilci kontrolirali Veneciju, Milano i Genovu, ali uz velike žrtve. Pokret otpora je izgubio oko 50 000 boraca, ali je na kraju ipak pobijedio.

>>Mussolini je bio seksualni manijak, ali je cijeli život volio samo jednu ženu

>>Britanci napali Talijane u Africi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije