NA DANAŠNJI DAN

Guderian izašao na La Manche

Tenkovi
Foto: Wikimedia Commons
20.05.2015.
u 12:24

Tim su činom Nijemci prekinuli svu komunikaciju između Britanskih ekspedicijskih snaga (BEF) na sjeveru i francuske vojske na jugu

Na današnji dan 1940. godine njemačka vojska na sjeveru Francuske dosegla je kanal La Manche.

Njemačke oklopne postrojbe pod vodstvom generala Heinza Guderiana (najvećeg tenkovskog eksperta u njemačkoj vojsci) zauzele su Abbeville. Tim su činom Nijemci prekinuli svu komunikaciju između Britanskih ekspedicijskih snaga (BEF) na sjeveru i francuske vojske na jugu. Odsječen je i put opskrbe na zapadu. Nijemci su sada "izbili" na more s pogledom na Englesku.

Churchill je već bio pripremljen za takav razvoj događaja te je povukao "BEF" i pozvao britansku mornaricu da pripremi velik broj plovila koja bi mogla doći do Francuske ako je potrebno, piše History.com

Uvidjevši da su njemački tenkovi na "Kanalu", Churchill je počeo pripreme u slučaju moguće invazije na Englesku. Napravio je plan u kojem će se postaviti topovi, bodljikava žica i barikade kako bi obranili vladine urede u Whitehallu i svoju službenu kuću u ulici Downing.

>>Zapovjednik "Divizije Duhova"

>>Pad Francuske u šest tjedana

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije