NA DANAŠNJI DAN – 1916.

Njemačka objavila rat Portugalu!

Portugalski vojnici
Foto: Bundesarchiv
09.03.2016.
u 19:22

Portugal je postao republika 1910. godine, kada je portugalska vojska u revoluciji srušila kralja Manuela II. (njegov otac, kralj Carlos i stariji brat ubijeni su 1908. godine)

Na današnji dan 1916. godine, Njemačka je objavila rat Portugalu koji je nedugo prije ispoštovao svoje savezništvo s Velikom Britanijom te je zarobio njemačke brodove usidrene u lisabonskoj luci, piše History.

Portugal je postao republika 1910. godine, kada je portugalska vojska u revoluciji srušila kralja Manuela II. (njegov otac, kralj Carlos i stariji brat ubijeni su 1908. godine). Nakon početka Prvoga svjetskog rata 1914. godine, Portugal je postao izuzetno "napet" oko sigurnosti svojih kolonija u Angoli i Mozambiku. Kako bi dobio međunarodnu potporu za svoje kolonije u Africi, Portugal je ušao u rat na stranu Velike Britanije i Saveznika. Prvo je sudjelovao isključivo u mornaričkim djelovanjima. U veljači 1917. godine, Portugal je poslao svoje prve postrojbe – 50.000 vojnika prema Zapadnom bojištu. Počeli su se boriti u Belgiji 17. lipnja iste godine.

Najvažnija bitka u kojoj su se borili Portugalci bila je bitka za Lys u travnju 1918. godine, blizu rijeke Lys u Belgiji. Portugalci su se borili za vrijeme velike i zadnje njemačke ofenzive koja je pokrenuta u proljeće na Zapadnom bojištu. Tijekom te bitke, njemačke 4. divizije su snažno udarile na samo jednu portugalsku diviziju.

Početna topnička priprema je bila toliko snažna da je jedna portugalska brigada odlučila ostati u rovovima. Nijemci su ipak pobijedili te zauzeli 6000 zatvorenika. Do kraja Prvoga svjetskog rata, poginulo je oko 7000 portugalskih vojnika.

Komentara 1

DU
dubravkocaj
18:55 10.03.2016.

Nisam anglist, ali ovaj prijevod engleskog originala je ... najblaže rečeno čudan. Je li to šlampavost, nestručnost,...nešto treće?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije