70 GODINA KASNIJE

Njemačka podmornica i saveznički tegljač pronađeni blizu obale rta Hatteras

Podmornica
Foto: NOAA
1/2
22.10.2014.
u 17:54

Podmornicom je tada zapovijedao kapetan (Kapitanleutnant) Hans-Dieter Heinicke. Prema dostupnim dokumentima ekspedicije, Heincke je 13. srpnja kontaktirao bazu u Francuskoj te rekao da je podmornica oštećena i da se vraća u Njemačku nakon mjesec dana neuspješne "patrole".

Njemačka podmornica iz Drugoga svjetskog rata, koja je potopljena tijekom bitke za Atlantik, pronađena je nakon više od 72 godine blizu obale Sjeverne Karoline, prenosi američki "National Oceanic and Atmospheric Administration". Njemačka podmornica U-576 pronađena je na dnu Atlantika, 50-ak kilometara udaljena od rta Hatteras. Također je pronađen i američki trgovački brod, tanker Bluefields, koji je tada bio dijelom američkog konvoja od 24 broda koji je 14. srpnja 1942. putovao iz Virginije prema Floridi, prenosi portal WarHistory

"Ovo nije još jedna pronađena brodska olupina", izjavio je Joe Hoyt, glavni znanstvenik ekspedicije "Marine Sanctuaries", koja je u konačnici i pronašla plovila. "Otkrili smo važno mjesto bitke koja je bila dijelom bitke za Atlantik. Ova dva broda leže nekoliko stotina metara jedan od drugog te nam mogu pomoći da lakše shvatimo njihove zaboravljene priče", dodao je Hoyt.

Foto: sanctuaries.noaa.gov

FOTO: Podmornica U-576

Priča podmornice U-576 tragičnija je nego priča o dvije olupine. Tanker Bluefields nije pretrpio ni jednu žrtvu tijekom potopa, ali je podmornica izgubila cjelokupnu posadu. Podmornicom je tada zapovijedao kapetan (Kapitanleutnant) Hans-Dieter Heinicke. Prema dostupnim dokumentima ekspedicije, Heincke je 13. srpnja kontaktirao bazu u Francuskoj te rekao da je podmornica oštećena i da se vraća u Njemačku nakon mjesec dana neuspješne "patrole". Podmornica nije potopila ni jedan saveznički brod. Kada je 14. srpnja U-576 krenula natrag prema Francuskoj, put joj je zapriječio konvoj od 19 trgovačkih i pet borbenih plovila.

Heincke, koji je bio na svojoj petoj uzastopnoj neuspješnoj "patroli", uvidio je da bi se mogao iskupiti te je napao unatoč svemu. U dokumentu je nadalje pisalo: "Međutim u 16 sati, prije nego što je ispalio torpeda, jedan brod Obalne straže pronašao je sonarom poziciju podmornice te izbacio tri dubinske bombe. Desetak minuta kasnije izbacio je još pet komada."

"Samo nekoliko ljudi shvaća koliko je rat zapravo blizu došao do Amerike", izjavio je David Alberg, superintendant NOAA-e.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije