PRVI SVJETSKI RAT

Njemački cepelin pogodio središte Londona

Cepelin
Foto: www.rayrimellsww1world.com
08.09.2016.
u 20:03

Upravljajući svojim poznatim zračnim brodom L13 dana 8. rujna 1915. godine, Mathy je izbacio bombe na dio grada Aldersgate te prouzročio velike požare. Poginulo je 22 ljudi.

Dana 8. rujna 1915. godine, njemački cepelin pod zapovjednikom Heinrichom Mathyjem izbacio je bombe na Aldersgate u središtu Londona. Poginulo je 22 ljudi te je prouzročeno štete u vrijednosti od 500 000 funti, piše History.

Cepelin, veliki zračni brod, razvio je njemački izumitelj Ferdinand Graf Von Zeppelin 1900. godine. Iako je jedan francuski izumitelj izmislio zračni brod nekoliko desetljeća ranije, Von Zeppelin je izradio najveći zračni brod ikada. Međutim, zbog svoje veličine bio je jako opasan jer su velike metalne konstrukcije bile jako ranjive na eksplozije zbog prostora unutar konstrukcije koji je bio ispunjen vrlo zapaljivim vodikom, umjesto nezapaljivog helija.

Nijemci su bili itekako uspješni sa svojim cepelinima 1915. i 1916. godine napadajući Veliku Britaniju iz zraka. Prvi napad cepelinima dogodio se 31. svibnja 1915. godine. Poginulo je 28, a ranjeno 60 ljudi. Do svibnja 1916. godine, Nijemci su ubili svojim bombardiranjem oko 550 ljudi. Jedan od najboljih pilota cepelina bio je Heinrich Mathy koji je rođen 1893. godine u Njemačkoj u Mannheimu. Upravljajući svojim poznatim zračnim brodom L13 dana 8. rujna 1915. godine, Mathy je izbacio bombe na dio grada Aldersgate te prouzročio velike požare. Poginulo je 22 ljudi.

Sljedećeg ljeta, Mathy je upravljao novim cepelinom - L31. Sudjelovao je u napadima na London 24. i 25. kolovoza 1916. godine. Njegov je cepelin oštećen tijekom slijetanja. Mathy je ubrzo primio poruku da su Britanci uspjeli srušiti cepelin koristeći zapaljive metke. Nedugo nakon toga, Mathy je napisao u vrlo pesimističnom tonu: "Samo je pitanje vremena kada ćemo se pridružiti ostalima. Svi su priznali da osjećaju to. Ako netko kaže da ga ne plaše vizije u glavi zapaljenih cepelina i zračnih brodova, tada ne bi govorio istinu". Kao što je i najavio u svojim predviđanjima, Mathyjev L31 je srušen tijekom napada na London u noći s 1. na 2. listopada 1916. godine. Mathy je pokopan u Staffordshireu, na groblju njemačkih vojnika koji su ubijeni na britanskom tlu tijekom oba svjetska rata.

>>Proizveden prvi tenk u Velikoj Britaniji

>>Tko je kriv za stradanja evakuiranih civila Istre u Prvom svjetskom ratu?

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije