OBLJETNICE

[NOVE SLIKE] VP gost kod Legije stranaca

Francuska Legija Stranica
Foto: Tomislav Šulj
1/25
11.07.2014.
u 21:25

Svake godine svečano se obilježava Dan borbe kod Camarónea. Ove je godine proslava bila posebna jer je relikviju kapetana Danjoua prvi put nosio Hrvat, umirovljeni potpukovnik Legije Zlatko Sabljić

Prošla 2013. godina bila je godina od velikog značaja za francusku Legiju stranaca jer je obilježena jubilarna 150. obljetnica Dana borbe kod Camarónea, odnosno junačkog otpora nekoliko legionara koji su se okruženi unutar jedne hacijende, iako su znali da nemaju šanse, borili bez predaje protiv daleko nadmoćnijeg protivnika. Samo šezdesetak vojnika pod zapovjedništvom kapetana Jeana Danjoua čitav dan odbijalo je napade više od dvije tisuće Meksikanaca. Iako je Legija u mnogobrojnim ratovima imala više sličnih primjera junaštva, upravo ovaj naknadno je postao dan koji se slavi kao dan postrojbe te na najbolji način dočarava moto Legije koji glasi: „Legija se nikada ne predaje“.

Članak iz VP-a

Foto: Tomislav Šulj

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije