PRVI SVJETSKI RAT

Osma sočanska bitka završila bez pomaka

Prvi svjetski rat
Dom i Sviet
11.10.2016.
u 18:07

Ukupni gubici obiju strana iznosili su oko 55.000 vojnika. Talijanska strana uspjela je zaposjesti tek 1500 metara terena koje je osvojila u pravcu Trsta

Antantin plan o slamanju Austro-Ugarske jakim pritiskom s triju bojišnica je propao. Rumunjske snage koje su krajem kolovoza 1916. prešle granicu i upale u Transilvaniju protjerane su iz Ugarske, pritisak Rusa na Istočnoj bojišnici nije postigao rezultate, a ni Talijani nisu uspjeli ostvariti toliko željeni proboj bojišnice u Sedmoj bitki na Soči. Iako se polagalo nade u Rumunjsku, njezina je vojna sila već nakon mjesec dana ratovanja bila na uzmaku i vapila za savezničkom pomoći. Opetovani nasrtaji Talijana na Sočansku bojišnicu postali su već rutina koja je vezivala dio austro-ugarskihsnaga za to bojište, ali sedam neuspješnih pokušaja proboja bojišta  frustrirali su talijansko vodstvo i javno mnijenje koji su žudjeli za postizanjam bilo kakvog rezultata. No talijanska se strana u svojim pokušajima nije pokazala sposobnom za ostvarenje opsežnijih strateških ciljeva, već se morala zadovoljiti tek pukim vezivanjem protivničkih snaga za bojišnicu učestalim napadima, kako bi onemogućila njihov premještaj na druga bojišta te time saveznicama olakšala njihove pozicije. Vrhovni zapovjednik talijanskih snaga, Cadorna, nije dugo čekao sa započinjanjem nove bitke od kada je 17. rujna, uslijed loših vremenskih uvjeta, obustavio napad i time završio Sedmu sočansku bitku. Premda je trajala svega četiri dana, gubici su u odnosu na njezino trajanje bili ogromni. Po završetku bitke Talijani su prionuli utvrđivanju položaja i pripremama za novu bitku. Pravo zatišje nakon bitke zapravonije ni nastupilo. Razdoblje između dviju bitaka obilježili su manji i veći pješački nasrtaji, dok je talijansko topništvo, u sklopu topničke pripreme za predstojeću bitku, od 30. rujna neprestano nanosilo štetu protivničkoj strani i onemogućavalo joj pregrupiranje snaga.

Austro-ugarska ratna izvješća bilježila su jaku topničku aktivnost na primorskom dijelu Sočanske bojišnice koja je svojom žestinom bila najjača na području visoravni Krasa. Danonoćno bombardiranje prekidali su tek pojedinačni bezuspješni pokušaji probijanja austro-ugarskih linija. Ograničeni predah od talijanskog topništva na Krasu uslijedio je 7. listopada, ali je bombardiranje nastavljeno već idućega dana. Osma sočanska bitkazapočela je 9. listopada općim napadom talijanskih snaga na cijeloj bojišnici...

Nastavak teksta čitajte u novome izdanju Vojne povijesti!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije