1492.

Osvojena muslimanska Granada

Isabella & Ferdinand
Wikimedia CC
21.02.2017.
u 07:01

Slom islamske Granade izravno je doveo do otkrića Amerike

Poslije ženidbe kastiljske kraljice Izabele i Ferdinanda II., vladara Aragona, dva su španjolska kraljevstva stvorila neobičnu federaciju. Svaki je supružnik bio suveren u svojoj državi, a u zajedničkim akcijama jedan nije mogao odlučivati bez drugoga. Takvi su odnosi ipak doveli do vjekovnog cilja, do konačnog oslobođenja Španjolske od Maura, muslimanskih arapskih osvajača, koji su gotovo šest stoljeća dominirali Pirenejima.

Naime, dok su kršćanske snage bile ujedinjene, muslimani su bili razjedinjeni međusobnim sukobima i građanskim ratom. Naposljetku su udružene vojske Kastilje i Aragona pod vodstvom Fernandeza Cordobe napale posljednju islamsku oazu, emirat Granadu te za nju ratovale čak deset godina.

No borbe su se vodile sezonski, od proljeća do zime. Kršćanske postrojbe postupno su napredovale izbjegavajući zbog malobrojnosti  otvorene bitke, ali osvajajući pojedina uporišta brzim opsadama. U tome su imale velik uspjeh zbog upotrebe topništva koje su uz pomoć francuskih i burgundskih stručnjaka ubrzano razvijale. Od prvih nekoliko bombardi s početka rata Kastilja i Aragon nakon završetka rata posjedovali su 179 bombardi i topova.

Topovi su znatno pridonijeli u opsadi i padu Malage 1487., važnoga maurskoga pomorskog uporišta, poslije tromjesečne opsade. Ipak, moćno topništvo nije bilo od velike vrijednosti tijekom opsade sljedećega važnog uporišta, utvrde Baza.

No bez ikakve mogućnosti da im stigne pomoć izvana, opsjedan maurski garnizon predao se poslije šest mjeseci. Naposljetku su udružene vojske Kastilje i Aragona krenule prema glavnom maurskom uporištu – Granadi  Poslije osmomjesečne opsade Granada se predala, ali je zbog nereda u gradu trebalo još dva  mjeseca da bi se 2. siječnja 1492. grad u potpunosti predao pod naoko velikodušnim uvjetima.

Cordoba je dopustio poraženim Maurima pravo na oružje i posjede, na vlastite zakone, pa čak i na islamsku vjeru. No nije prošlo dugo vremena i Mauri su morali izbjeći u sjevernu Afriku. Do 1610. ubijeno je, pokršteno ili protjerano oko tri milijuna maurskih stanovnika pa je ta etnička skupina zauvijek nestala iz Španjolske. Slom islamske Granade izravno je doveo do otkrića Amerike. Kristofor Kolumbo imao je sreću da mu u pobjedničkom slavlju kraljevski dvor opremi lađe s kojima je iste, 1492. godine otkrio Novi svijet. Svojim je otkrićem pripremio put i drugim pomorcima koji su španjolskoj kruni donijeli silno bogatstvo.

Kad joj je 1504. pripojena Napuljska Kraljevina, Španjolska se još više učvrstila na Sredozemlju i postala najjača europska pomorska sila.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije