PAPINSKA DRŽAVA

Papinska švicarska garda 1506. godine

Švicarska vojska
Foto: Wikimedia
15.01.2016.
u 10:28

Zanimljivo je da je Papinska garda jedina postrojba na svijetu čija se zastava mijenja

Jedna od najmanjih i najživopisnijih vojski na svijetu svakako je glasovita Papinska švicarska garda. Iako se uglavnom može vidjeti na straži u Vatikanu ili velikim ceremonijama odjevena u renesansne odore, sa sjajnim oklopima i kacigama te naoružana tradicionalnom helebardom, njezina je dužnost prije svega zaštita poglavara Katoličke crkve. Švicarski vojnici još od ranog srednjeg vijeka slovili su kao dobri najamnici. Iako su Švicarci kao vojnici služili pape još od početka XIV. stoljeća, do njihova ustroja kao vojske podložne izravno papi došlo je tek za pape Julija II. Na temelju ugovora s kantonima Zürich i Luzern on je zatražio da mu pošalju 200 vojnika. Prvi kontingent od 150 vojnika stigao je u Rim pod zapovjedništvom kondotjera Petera von Hertensteina i kapetana Caspara von Silenena, a sam ih je papa 22. siječnja 1506. blagoslovio na Trgu Sv. Petra.

Upravo se taj datum smatra danom službenog osnutka te najstarije vojne postrojbe na svijetu. Švicarci su ustrojeni u snažnu i discipliniranu postrojbu koja je bila podređena izravno papama, a njihov je broj varirao ovisno o prilikama. Ipak, Papinska garda nije zadržala kontinuitet jer su je nekoliko puta raspuštali i ponovno ustrojavali, pa tek od 16. stoljeća kontinuirano služi i čuva Svetog Oca. Svoj najsvjetliji, ali ujedno i najtragičniji trenutak Papinska švicarska garda doživjela je 6. svibnja 1527. kada su plaćeničke čete cara Karla V. zauzele i opljačkale Rim. Braneći uzmak pape Klemeta VII. u Anđeosku tvrđavu, od 189 švicarskih gardista poginulo ih je čak 147, zajedno sa zapovjednikom Kasparom Röistom. U spomen na svoje slavne prethodnike svake godine toga datuma novaci Garde polažu svečanu prisegu papi u dvorištu San Damasco. Prisežu na jednom od četiriju jezika – njemačkom, talijanskom, francuskom ili ladinu – ovisno iz kojeg švicarskog kantona potječu.

Novaci moraju biti švicarski državljani i katolici. Služba im traje dvije godine, a mogu je produljiti na najviše 25 godina. Danas Papinska švicarska garda ima 100 gardista. Sastoji se od: četiriju časnika, vojnog kapelana, 23 dočasnika, 70 helebardista i dvaju bubnjara. Zanimljivo je da je Papinska garda jedina postrojba na svijetu čija se zastava mijenja budući da su joj sastavni dijelovi grbovi i trenutačnog pape i njihova zapovjednika.

Komentara 3

Avatar nemam-pojm@
nemam-pojm@
22:21 15.01.2016.

Samo mala opaska Švicarska je u svakom pogledu nutralna izuzev ugroženosti Pape. Tad ima legitimno pravo btanit istog i svoj vojni kontigent.

DU
Deleted user
22:20 23.01.2017.

Mali ispravak - prisežu na ladinskom. Ladino je jezik Sefarda, a ladinski je jedan od retoromanskih jezika.

GM
Gusta magla
02:14 17.01.2016.

Da se netko prihvati istrazivanja lako bi utvrdio da su Svicarska garda i vitezovi Templari zapravo jedno te isto.Ako pogledate gdje je zavrsilo blago Templara....nezna nitko, ali sve upucuje da je tim novcem kupljena ili ako hocete ustrojena Svicarska kao drzava.Koje su boje zastave Svicarske? Crvene sa bijelim krizem.Koje su boje bile oznake i tunike Templara? bijele sa crvenim krizem.znaci samo su boje zamjenjene.Koji je bio primarni zadatak Templara? Zastita pape sto rade i sada.Pod cijom su komandom ratovali Templari u krizarskim ratovima?....pod crkvenom.Samo slijepac moze nevidjeti svima poznate ali nazalost nedokazive cinjenice,.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije