DRUGI SVJETSKI RAT

Patton: "Ubijte i one koji se predaju!"

Hitlerjugend
Foto: Wikimedia Commons
20.03.2015.
u 18:14

Uskoro su se pojavili i drugi dokazi, odnosno svjedočenja visokih časnika i vojnika koji su čuli Pattona kako (vjerojatno u svojem poznatom patetično-reinkarnacijskom stilu) najavljuje „spaljivanje neprijateljevih gradova“, „silovanje njihovih žena“ i formiranje „divizija smrti“ koje neće uzimati zarobljenike.

Nakon što je službeno objavljeno kako je završena kampanja na Siciliji i kako su kombinirane njemačko-talijanske snage protjerane s toga talijanskog otoka, došao je trenutak da se ispita odgovornost satnika Johna Comptona (koji je dakle naredio strijeljanje četrdesetorice talijanskih vojnika, unatoč činjenici da su se ovi već predali i položili oružje) i narednika Horacea Westa (koji je navodno bio odgovoran za ubojstvo 36 zarobljenika). Nakon što su se optuženici našli pred vojnim sudom, nije trebalo dugo da ispliva i Pattonovo ime, i to ovoga puta u dvojakoj ulozi: najprije zbog već citirane izjave kojom traži da se zataška Comptonov zločin, a onda i zato što su oba optuženika naveli kako su ih upravo govori generala Pattona naveli na ove zločine. General, doduše, nije izravno naredio ubojstva, ali su njegovi govori kreirali atmosferu i očekivanja da se postupa upravo na ovakav način: drugim riječima, upravo su Pattonovi govori „inspirirali“ ove zločine.

Uskoro su se pojavili i drugi dokazi, odnosno svjedočenja visokih časnika i vojnika koji su čuli Pattona kako (vjerojatno u svojem poznatom patetično-reinkarnacijskom stilu) najavljuje „spaljivanje neprijateljevih gradova“, „silovanje njihovih žena“ i formiranje „divizija smrti“ koje neće uzimati zarobljenike. Brigadir Homer Jones čak je prenio Pattonove riječi da američki vojnici ne smiju riskirati s neprijateljem koji se navodno želi predati: „ako neprijatelj čeka i pruža otpor sve dok ne upadne u potpuno bezizlaznu situaciju, i tek onda se odluči predati, tada je prekasno – sve ih treba poubijati“. Satnik Howard Cry izjavio je kako je general rekao „da nema petljanja sa zarobljenicima. Samo je jedna vrsta dobrih Nijemaca, a to su oni mrtvi“ – a ove su izjave potvrdili i drugi svjedoci. Na kraju je satnik Compton ipak oslobođen, dok je narednik West proglašen krivim: što se tiče samoga Pattona, on je izjavio da se osjeća tek „djelomično krivim“ zbog ovih zločina. Na lice američkoga heroja pale su ozbiljne mrlje.

Komentara 11

DU
Deleted user
20:50 20.03.2015.

to su sigurno bili..oni..sta nisu..razumili jer jos nisu bili prosli..tecaj engleskog..a takvi je bilo..puuuno u amy vojsci..

LU
lunar777
19:33 21.03.2015.

Što kažu Dokumenta, Vesna Pusić, ljevičari, anacionalni, komunisti, Josipović, LGBT aktivisti i slični..?

ČI
čIDOLJINE
17:28 24.03.2015.

Sijetite se Slavonske pjesme,koja između ostalog kaže: idi vraže gdje te traže,oslobodite me rata, filoksere,žandara i advokata itd., davno je to napisano,provjerite imovinske kartice navedenoj gospodi iz te pjesme, po njima jedva preživljavaju, a po stvarnom bogatstvu 8nekretnine na rođacima,ma, tajni računi u inozemstvu, keš u devizama u stranim bankama, djeca voze lude automobile,čak ni ne rade i zovu se "ZLATNA MLADEŽ" IDI VRAŽE DI TE TRAŽE.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije