FELJTON - 2. DIO

Pavelić je htio braniti liniju Samobor-Ludbreg, ali je Löhr odbio

Ustaska vojnica,ndh (1)
Foto: ''
05.02.2016.
u 15:12

Zajedno s novopridošlim viso­kim časnicima, članovima Glav­nog stana te postrojbom PTS-a, Pavelić je u ponedjeljak navečer 7. svibnja napustio Nove Dvore i nastavio prema Austriji. Noć ga je zatekla u Rogaškoj Slatini kamo je stigao u 21 sat. Sutradan „prije podne održana je u Rogaškoj Sla­tini posljednja sjednica Glavnog Stana Poglavnika".

...Doadmiral Nikola Steinfel koji je krenuo na povlačenje s Glavnim stanom poglavnika u poslijerat­noj istrazi je posvjedočio: „Bila je predpostavka da će se Njemačka i dalje držati i namjeravalo se dati otpor prema istoku, a prema za­padu pustiti da se razvijaju događaji sami po sebi. Bilo je uvjera­vanja, da će se pomoću zapadnih saveznika Anglo-Amerikanaca postići sa Sovjetskim savezom neki sporazum u pogledu rješava­nja vanjsko-političkih pitanja. Tu su tezu u glavnom podržavali Ni­jemci. Vjerovalo se u sukobu saveznika i na tome se izgra­divalo čitav plan". Prema dr. Jeri Jarebu „dr. Ante Pavelić napustio je Zagreb poslije podne u nedje­lju 6. svibnja 1945. i noćio od 6. na 7. svibanj u Novim Dvorima". Uz njega su se, u najužoj pratnji, osim njegova sina, poručnika Ve­limira Paveliča, nalazili Ivan Ico Kirin, zapovjednik Sigurnostne službe Poglavnikovog tjelesnog sdruga (PTS) i Erih Lisak, bivši glavni ravnatelj Glavnog ravna­teljstva za javni red i sigurnost. Zajedno s novopridošlim viso­kim časnicima, članovima Glav­nog stana te postrojbom PTS-a, Pavelić je u ponedjeljak navečer 7. svibnja napustio Nove Dvore i nastavio prema Austriji. Noć ga je zatekla u Rogaškoj Slatini kamo je stigao u 21 sat. Sutradan „prije podne održana je u Rogaškoj Sla­tini posljednja sjednica Glavnog Stana Poglavnika".

1. dio - Bijeg Ante Pavelića!

Prema Lisakovoj izjavi komuni­stičldm istražiteljima, sjednica je „održana povodom obavijesti, koja je stigla njemačkom genera­lu, da će njemačka oružana sna­ga protivno svim očekivanjima kapitulirati i na istočnom bojištu, tj. pred Rusima, a što za nas zna­či, da će se njemačke snage, koje još borave u Sloveniji predati par­tizanima s naoružanjem. Obzi­rom na to što su naše snage pri povlačenju u Sloveniju računale i sa njemačkom vojskom i sa nji­hovim naoružanjem, naše su se jedinice našle u vrlo teškom po­ložaju. (...) Poglavnik bijaše vidno zabrinut - navodi Lisak - za sud­binn ljudstva, koliko vojnika, toli­ko i civila, koji su se dobrovoljno sa vojskom uputili iz zemlje. On je to nekoliko puta naglašavao". Njemački poslanik Kasche je, u poslijeratnoj istrazi, izjavio kako je general Juppe u Rogaškoj Sla­tini 8. svibnja uspostavio vezu s generalom Lhrom, zapovjedni­kom Jugoistoka i njemačke grupe armija E u povlačenju s Balkana, i saznao za njemačku kapitula­ciju.

Na pitanje o sudbini oruža­nih snaga NDH pod Lohrovim zapovjedništvom, Pavelić je Kas­cheu odgovorio „da nema nika­kove veze sa svojim jedinicama, ali da se slaže s time da njegove jedinice kapituliraju kao i nje­mačke, dok će o svojoj osobi on sam odlučiti". Sjednica u Rogaš­koj Slatini bila je „prekidana dra­matičnim ispadima od strane nekih hrvatskih oficira" te je od­lučeno da NDH bezuvjetno ka­pitulira pred zapadnim savezni­cima, a njezine vojne snage „ima da se povlače ka sjeverozapadu u pravcu Ljubljane, kako bi se izbe­glo da budu zarobljene od strane Ruskih ili Titovih snaga i ima da se predaju Britanskim ili Američ­kim trupama". Nakon što je ge­neral Lohr predao zapovjedniš­tvo nad oružanim snagama NDH Paveliću, on je idućeg dana za za­povjednika hrvatskih snaga u po­vlačenju imenovao generala Vje­koslava Luburića.

General Ivan Perčević u istrazi je izjavio da je nakon Lohrove obja­ve kapitulacije Pavelić bio „bije­san te hoće osobno sa Lohrom govoriti i pitati, što je utanače­no sa Njemcima, da brane zajed­no sa hrvatskom vojskom liniju Samobor-Ludbreg, dok Anglo-­Amerikanci dolaze iza leđa, da bi zajedno mogli kapitulirati. Ka­snije sam saznao od jednog dru­gog časnika, da je Lohr odklonio osobno govoriti sa Poglavnikom i da mu je poručio, neka se hr­vatske jedinice povuku na sjever­nu obalu Drave, na području Au­strije, ako neće da kapituliraju pred Narodno-oslobodilačkom vojskom". U do sada neobjav­ljenom četvrtom svesku „Doživ­ljaja", napisanima poslije rata, Pavelić je o generalu Lohru za­pisao: „Nu, taj general, umjesto prijateljem pokazao se kao naš neprijatelj, osobito kao neprija­telj režima i Ustaškog pokreta". Pavelićev sin Velimir zapisao je kako mu je otac „u Rogaškoj Sla­tini poslije sjednice glavnog sto­žera (...) rekao doslovno: Zamisli što mi je Lohr poručio: Ja kapitu­liram pred partizanima, a vi radi­te kak hoćete".

Po završetku sastanka u Rogaškoj Slatini „8. svibnja krenula je Po­glavnikova kolona preko Maribo­ra s ciljem da stigne u Wolfsberg i  Klagenfurt u Koruškoj". Uz povre­meno i kratkotrajno puškaranje s partizanima nastavili su prema granici s Austrijom. Nakon prela­ska u Austriju, Pavelić se presvu­kao u građansko odijelo te se s još jednim automobilom odvojio od ostatka pratnje. Prema Lisaku to se dogodilo u Spielfeldu, a prema Krenu u Leibnitzu. Do različitih svjedočenja možda je došlo, jer su ta dva grada međusobno uda­ljeni svega desetak kilometara. Lisak svjedoči da je Pavelićeva skupina dalje krenula prema Ju­denburgu, međutim „kada smo tamo stigli, čuli smo da nema više nikakve anglo-američke ko­misije, nego da je ta premješte­na u Salzburg". Na putu prema Salzburgu, ispred Triebena, sa­znali su da se u tom mjestu na­laze sovjetske postrojbe, odno­sno da iste napreduju i iz pravca Judenburga. Pod nadnevkom 10. svibnja D. Bracanović je zapisala: „Stižemo u 5 sati ujutro u Jude­nburg i tu se namjeravamo pre­dati Amerikancima. Dolazi nagla zapovied za pokret: Amerikanci se povlače iz Judenburga, a ulaze Rusi. Žurimo se prema Trieben­u. (...) Rusi su u Triebenu. Nala­zimo se u klopki! S jedne i druge strane, iz Judenburga i Trieben-a dolaze prema nama Rusi. (...) Po­glavnik predlaže šumu". Prelazak Taurskih Apli Bracanović datira od 12. svibnja. Napustili su auto­mobile, podijelili se u dvije sku­pine te se s naprtnjačama upu­tili u šumu. S Pavelićem su tada ostali E. Lisak, I. Kirin, Pavelićev sin Velimir, Viktor Rebernišak i Dolores Bracanović. „Dalde, do­govoreno je da se ta oveća sku­pina razdvoji, da na jednu stra­nu odu civili, a na drugu vojne osobe. (...) Svi smo još uvijek bili uvjereni, kako je naše povlačenje samo privremeno". Kirin svjedo­či kako su po prelasku Alpi naišli na „grupicu izbjeglica sa kojima je bio i ing Klaudije Fiedler, na­mještenik poglavnog županstva. Njega je zadržao poglavnik, da ide dalje s nama, budući je imao na sebi lovačko odijelo, a osim toga govori njemački u dijalek­tu, da nam pomogne kod prehra­njivanja, traženja prenoćišta kao i snalaženja. Tako se naša grupa povećala na sedam..."

Nastavak teksta čitajte u ponedjeljak, 8. veljače na web stranicama Vojne povijesti.

Komentara 36

DU
dugi
22:28 05.02.2016.

E sto smo imali vodju! Da se nije mozda obukao u seljanku? Napustiti vlastitu vojsku I zavedeni narod, pa kakvo se ime moze uopce dati takvom covjeku? Fuj, sram ga bilo a I sve one koji jos dan danas o njemu govore kao o nekom domoljubu/rodoljubu I kako se sve ne nazivaju ovakvi bljutavi tipovi. Sto ga prije zaboravimo I prestanemo o njemu govoriti to bolje. Cak ga ni Nijemac nije htio sa sobom. Posluzio im je, pa ga sada odbacili kao nekakav perilek sto I jest.

Avatar miro.f.miric
miro.f.miric
11:04 07.02.2016.

Pavelić je prevario hrvatski narod, govorio je o ostvarenju tisućljetnog sna hrvatske drzave, a donio je slugansku fasisticku vlast koja je provodila genocid nad vlastitim građanima. Time je nanio nepopravljivu štetu svom narodu, rekao bih kletvu koja ce pratiti hrvate još generacijama. Pavelić nije bio državnik ni vođa, nije bio vizionar i nije dorastao situaciji u kojoj se našao. Podjelio je narod, svoju manjinu poveo je u smrt, a drugi dio stigmatizirao za pokoljenja. Sramotan lik koji nije shvatio povjesni trenutak i mogucnosti tadasnjeg povjesnog konteksta. Rekao bih da je bio BEZGLAVNIK a ne POGLAVNIK. Bog i Hrvati

AN
Antejagec1
10:38 07.02.2016.

Jel to onaj kukavica zlocinac koji je podvio rep pred partizanima( posebno dalmatinskim proleterima) pa pobjegao glavom bez obzira pred naletom antifasista . I danas od tih kukavica dolaze unuci iz kanade pa nam se petljaju u drzavu i odlucuju tko ce vladati.Sve je to (zlo)djelo zlocinacke hdz i crkve. I ovog zlocinca bozanic i pedofili velicaju i slave.FUJ

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije