VOJNOPOVIJESNI VREMEPLOV

Peta kolona

No Pasaran
Wikimedia CC
19.10.2016.
u 16:12

Sinonim za najgoru izdaju

Izrazi „peta kolona“ i „petokolonaš“ ušli su u sve svjetske rječnike, a označavaju podzemno prikriveno djelovanje neprijatelja unutar vojnih i političkih struktura neke zemlje. Te su riječi postale sinonim za najgoru izdaju. Njihovim tvorcem smatra se španjolski frankistički general Emilio Mola koji ih je 27. listopada 1936. izgovorio u jeku najžešće ofenzive na republikanski Madrid. U tim dramatičnim danima Španjolskoga građanskog rata vođa fašističke pobune Francisco Franco već je formirao svoju vladu i počastio se nazivom vođe po uzoru na Hitlera i Mussolinija. Kako bi što prije uspostavio vlast u Španjolskoj, brzim je prepadom htio osvojiti glavni španjolski grad. Mola je dobio zadatak da s četiri vojne kolone slomi republikanski otpor. Jedna skupina zapadnih novinara upitala ga je koja će njegova kolona prva zauzeti Madrid. Samouvjereni general odgovorio je da će to biti peta kolona potajnih Francovih pristalica u opkoljenom gradu. Štoviše, ustvrdio je i kako će za nekoliko dana u poznatoj kavani Molinero popiti kavu.

No Madrid se obranio pa se Mola osramotio. Republikanci su mu poslali zajedljivu poruku „Kava ti se ohladi, a u Madrid ušao nisi.“ Da bi sprdnja bila veća u Molineru je sve do konačnog pada Madrida u završnici rata stajao prazan stol s Molinom rezervacijom. Ipak, Mola je na kraju uspio popiti svoju kavu pri čemu ga je konobar zapitao „Gdje ste toliko dugo?“ Mnogi su poslije svojatali autorstvo izraza „peta kolona“. Među njima i britanski reporter Oswald koji je tvrdio da ga je prvi objavio u listu Daily Telegraph. Najčudnije je to što su taj izraz prisvajali i Sovjeti jer ga je navodno još 1790. spomenuo general Suvorov u opsadi turske tvrđave Ismailije.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije