FELJTON OZNAKE

Počeci vojnih oznaka postrojbi u Domovinskom ratu

Rat
Mladen Vukinović
25.04.2017.
u 06:59

U Zadru je 20. listopada 1991. oformljen Gradski bataljun Zbora narodne garde koji je djelovao kao samostalna postrojba na području Zadra do 31. prosinca 1992. godine.

Vojne oznake postrojbi nisu samo sustav raspoznavanja među vojnicima, one su pokazatelj pripadnosti određenoj postrojbi. Početkom Domovinskog rata branitelji su vrlo brzo počeli izrađivati razne oznake svojih postrojbi. U početku su to bile neslužbene oznake koje su se mogle naći u slobodnoj prodaji, tzv. „štandovske oznake“ ili ručno rađene oznake koje su izrađivale supruge i majke branitelja te časne sestre. Kasnije su neke od tih oznaka službeno prihvaćene.

U Zadru je 20. listopada 1991. oformljen Gradski bataljun Zbora narodne garde koji je djelovao kao samostalna postrojba na području Zadra do 31. prosinca 1992. godine. Od 1. veljače 1992. priključenje 1. bojni 159. brigade HV-a. Oznake Gradskog bataljuna ZNG-a nastale su krajem 1991. godine i dolaze u tri varijante. Sve tri oznake napravljene su u tehnici sitotisak na gumiranom platnu, a razlikuju se u veličini i sitnijim detaljima. Sve tri oznake su dvobojne. Prva oznaka je veličine 9x7,5 cm, druga oznaka 10,5x8,5 m, dok je treća oznaka dimenzija 10x8 centimetara. Prve dvije oznake obrubljene su plavom vanjskom i bijelom unutarnjom linijom, dok je treća oznaka obrubljena samo bijelom linijom. Sadržaj unutar obruba isti je na sve tri oznake. Sve tri oznake imaju plavu pozadinu s bijelim tekstom uz vrh oznake koji glasi: POLICIJA ZNG. Ispod natpisa nalazi se slika crkve sv. Donata u Zadru, a ispod slike crkve nalazi se tekst: GRADSKI BATALJUN...

Nastavak teksta čitajte u novome izdanju Vojne Povijesti od 5. travnja na svim kioscima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije