NA DANAŠNJI DAN

Počinje bitka za Tannenberg

Rusi
www.tehelka.com
26.08.2015.
u 19:43

Nakon tri dana strašnog bombardiranja njemačkog topništva, Samsonovljeve postrojbe počele su se povlačiti. Nijemci su ih presreli te je uslijedio veliki pokolj. Početkom 30. kolovoza, nakon što je Samsonov shvatio u kakvom je stanju njegova vojska, pobjegao je u šumu i ubio se.

Dana 26. kolovoza 1914. godine, njemačka 8. armija pod vodstvom Paula Von Hindenburga i Ericha Ludendorffa žestoko je napala rusku 2. armiju pod vodstvom Aleksandra Samsonova u Istočnoj Pruskoj, piše History.

Sredinom kolovoza 1914. godine, Rusija je poslala dvije armije prema Istočnoj Pruskoj, dok je Njemačka imala većinu svojih snaga na zapadu. Ruska 1. armija, pod vodstvom generala Pavela Rennenkampfa, nastavila je prema sjeveroistočnom kutu Istočne Pruske, dok je Samsonovljeva 2. armija krenula prema jugozapadu kako bi se spojila s postrojbama Rennenkampfa te uništila njemačku 8. armiju koja se nalazila između njih. Nakon ruske pobjede u bitki za Gumbinner 20. kolovoza, Rennenkampf je ipak zastao da pregrupira svoje postrojbe.

U međuvremenu je iza njemačkih linija Helmuth Von Moltke, šef glavnog stožera, zamijenio bivšeg vođu Maximiliana Von Prittwitza nakon što je on krivo usmjerio njemačko povlačenje prema rijeci Visli. Hindenburg i Ludendorff, koji su nekoliko dana prije zauzeli belgijsku tvrđavu Liege, stigli su u Istočnu Prusku te odmah naredili agresivni protunapad na ruske položaje.

Dvije ruske armije, koje su tada bile odvojene Mažurskim jezerima, nisu mogle učinkovito komunicirati. Ta će se činjenica pokazati smrtonosnom. Dana 26. kolovoza, nakon presretanja poruka, Nijemci su uspjeli iskoristiti element iznenađenja protiv Samsonovljeve vojske te su napali ruske položaje blizu sela Tannenberg. Nakon tri dana strašnog bombardiranja njemačkog topništva, Samsonovljeve postrojbe počele su se povlačiti. Nijemci su ih presreli te je uslijedio veliki pokolj. Početkom 30. kolovoza, nakon što je Samsonov shvatio u kakvom je stanju njegova vojska, pobjegao je u šumu i ubio se.

Ukupno je u bitki za Tannenberg ubijeno preko 50 000 ruskih vojnika, a zarobljeno oko 92 000. Nijemci su tako nazvali bitku jer su 1410. godine na istom mjestu Poljaci pobijedili Teutonski red. Do kraja kolovoza, rusko veliko napredovanje u Istočnoj Pruskoj donijelo je samo jednu dobru stvar - dva njemačka korpusa prebačena su sa Zapadnog bojišta na Istočno bojište kako bi se suprotstavila ruskom napredovanju. Iako ta dva korpusa nisu stigla na vrijeme kako bi sudjelovala u bitki za Tannenberg, koja će postati jedan od najvećih njemačkih trijumfa na Istočnom bojištu, također biti u mogućnosti pomoći svojim sunarodnjacima tijekom bitke na Marni početkom rujna gdje su njemačke snage, koje su tada napredovale prema Parizu, poražene od strane britanskih i francuskih postrojbi u vrlo važnoj i presudnoj bitki.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije