DRUGI SVJETSKI RAT

Podmukli neprijatelji

Rat
Foto: Wikimedia CC
23.03.2017.
u 15:12

Jedna je zbirka sredstava naoko mistična, etički podmukla, onima koji su služili vojni rok mrska, a to je atomsko-biološko-kemijska obrana

Ovom prilikom osvrnut ćemo se na jednu zbirku sredstava naoko mističnu, etički gledano podmuklu, mnogima koji su služili vojni rok mrsku, a to je atomsko-biološko- kemijska obrana. Povijesno gledano priča počinje jako davno uporabom otrovnih strelica vrhova umočenih u ekstrakte otrovnog bilja kao otrova, zapaljivih i zagušljivih sredstava kao što je grčka vatra, sredstava sa sumporom, a biološka opasnost ostvarivala se ubacivanjem zaraženih i raspadnutih lešina životinja. Od 16. stoljeća razvojem kemije razvijaju se po malo sredstva sve lakše primjenjiva kao oružje. U Njemačkoj se 1570. predlažu granate punjene arsenom. U 17. stoljeću u Francuskoj i Italiji počinje razvoj otrovnih topničkih i ručnih granata, a razvoj sve više uzima maha.

Razvoj bojnih otrova od jednostavnih sredstava pa do suvremenih binarnih otrova, kao i cijele palete bioloških sredstava, kulminirao je i najrazornijim nuklearnim sredstvima. Sva ta sredstva uvjetovala su i razvoj protumjera i sredstava zaštite. Danas u okviru borbe protiv terorizma sve više značaja, ako ne čak i glavno polje primjene mjera zaštite od navedenih sredstava je u svakodnevnom životu. Razvoj tehnike i visok stupanj obučenosti terorista postaje najveća opasnost. Uporaba u vojne svrhe ima malu vjerojatnost zbog straha da i druga strana ne uzvrati istom mjerom...

Nastavak teksta čitajte u novome izdanju Vojne Povijesti od 4. ožujka na svim kioscima!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije