DRUGI SVJETSKI RAT

Pogubljen francuski domoljub Georges Mandel

BB
Foto: Bundesarchiv
06.07.2015.
u 17:18

Dana 4. srpnja 1944. godine prebačen je ponovo u Pariz gdje ga je francuska policija odvela u šumu te pogubila.

Na današnji dan 1944. godine ministar kolonija Georges Mandel pogubljen je u šumama blizu Pariza. Pogubili su ga francuski kolaboratori, piše History.com

Mandel dolazi iz bogate židovske obitelji (zvao se Louis-Georges Rothschild, iako nije imao veze s poznatom bankarskom obitelji). Mandelova politička karijera počela je 1885. godine kada je imao 21 godinu. Bio je jedan od osobnih asistenata francuskog premijera Georgesa Clemeceaua. Iako je bio konzervativan, često je ulazio u sukobe sa svojim političkim istomišljenicima koji su gajili simpatije prema Nijemcima, pogotovo tijekom oba velika rata.

Godine 1940., francuski premijer Paul Reynaud premjestio ga je u Ministarstvo unutarnjih poslova. Nakon Reynaudove ostavke i nove Petain/Vichy vlade, Mandel je otputovao u Maroko gdje je uhićen i prebačen u Francusku te zarobljen. Nijemci su ga preuzeli te je prebačen u koncentracijske logore u Oranienburgu i Buchenwaldu. Dana 4. srpnja 1944. godine prebačen je ponovo u Pariz gdje ga je francuska policija odvela u šumu te pogubila. Nakon što ga je njemački SS predao Francuzima, izjavio je: "Umrijeti ne znači ništa. Najtužnije je umrijeti, a da ne vidiš svoju slobodnu zemlju i ponovnu uspostavu Republike".

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije