NA DANAŠNJI DAN

Pokrenuta operacija “Cartwheel”

DMAC
Foto: history.com
30.06.2015.
u 19:26

Saveznici su izvukli pouku iz operacije Cartwheel; pouku koju će koristiti tijekom sljedećih invazija.

Na današnji dan 1943. godine, general Douglas MacArthur pokrenuo je operaciju “Carthweel” – napad na Rabaul i ostalo otočje u Solomonskom moru u južnom Pacifiku. Operacija je trajala devet mjeseci te je u konačnici ponovo osvojeno područje koje su kontrolirali Japanci, piše History.com
Operacijom se trebala uništiti barijera koju je Japan napravio na “Bismarck” arhipelagu, skupini otočja istočno od Nove Gvineje u Solomonskom moru.

Dana 30. lipnja, general MacArthur pokrenuo je napad na Novu Gvineju i ostala područja kako bi u konačnici napao Rabaul. Iskrcavanje je prošlo uz velike poteškoće jer je tamo bilo smješteno dosta japanskih vojnika, a klima je bila katastrofalna. 
Saveznici su izvukli pouku iz operacije Cartwheel; pouku koju će koristiti tijekom sljedećih invazija. Ako invaziju izvode “korak po korak”, daju Japancima dovoljno vremena da se regrupiraju i postave obrambene linije.

Saveznici su nakon toga odlučili da će izraditi novu strategiju; ostavit će neke otoke koje kontroliraju Japanci kako ne bi trošili resurse i vrijeme na male japanske džepove otpora. Tu je strategiju u potpunosti počeo koristiti MacArthur; ostavljao je male japanske utvrde/otoke kako bi se mogao usredotočiti na “velike ribe” – velike japanske utvrde i vojarne.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije