NA DANAŠNJI DAN

Poljaci se sukobili s njemačkom vojskom u Poznanu

Rat
Foto: Wikimedia CC
27.12.2016.
u 16:03

Nakon poraza Centralnih sila, put prema novoj poljskoj državi bio je otvoren.

Ususret njemačkom porazu, članovi Narodne garde, poljske vojne organizacije uz veliki broj dragovoljaca, veterana Velikog rata sukobili su se s njemačkom vojskom u industrijskom gradu Poznanu, piše History.

Početkom Prvoga svjetskog rata, gotovo tri četvrtine Poljske je bilo pod ruskom kontrolom, a ostatak zemlje su preuzeli Nijemci i Austro-Ugarska. Rat između Rusije i Centralnih sila naveo je Poljake da se bore na obje strane. Uz pad ruskog carstva u ožujku 1917. godine, Boljševici su omogućili Poljacima autonomiju te je izabrana nova vlada u Parizu. Kasnije iste godine Njemačka je preuzela kontrolu nad zemljom.

Nakon poraza Centralnih sila, put prema novoj poljskoj državi bio je otvoren. Republika Poljska je proglašena nedugo nakon prekida vatre, ali granice nisu postavljene jer Versailleski ugovor još nije bio spreman. Njemačka nije htjela ustupiti područja te je smatrala većinu zemlje svojim vlasništvom.

Vatreni govor daleko poznatog poljskog političara Ignacyja Paderewskog te način okupacije njemačke vojske pokrenuli su ustanak na današnji dan 27. prosinca 1918. godine. Do 15. siječnja pobunjenici su uspjeli osloboditi grad te iskoristili slabe strane već oslabljene njemačke vojske koja je tada, kao i cijela njemačka nacija, bila demoralizirana zbog velikih unutarnjih razdora. Dana 16. veljače, Francuska je natjerala Nijemce da prepoznaju poljsku vojsku kao savezničku silu. Vrhovno zapovjedništvo u Poznanu uskoro je postalo podređeno novoj poljskoj vladi koja se nalazila u Varšavi.

>>Započeli mirovni pregovori između Rusije i Njemačke kod Brest-Litovska

>>8 ključnih činjenica o krvavoj i strašnoj bitki na Sommi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije