AKTUALNO

Porinut novi besposadni ratni brod američke mornarice!

Actuv
Foto: DARPA
1/2
05.05.2016.
u 17:32

Ako sve prođe po planu, Pentagonov "Morski Lovac" ući će u redovnu službu 2018. godine. "Ovo je veliki, zaista veliki posao", izjavio je zamjenik tajnika Ministarstva obrane Robert Work.

Pentagonov novi ratni brod kojem je glavna namjena lov "nevidljivih" podmornica započeo je s testiranjem, piše Business Insider

ACTUV (Antisubimarine warfare Continuous Trail Unmanned Vessel) je besposadni, robotski, ratni brod dužine 40 metara i mase 140 tona. Porinut je u rijeci Willamette te će se nastaviti testirati u okolnim vodama San Diega. Ako sve prođe po planu, Pentagonov "Morski Lovac" ući će u redovnu službu 2018. godine. "Ovo je veliki, zaista veliki posao", izjavio je zamjenik tajnika Ministarstva obrane Robert Work. "Izgleda kao klingonska ptica grabljivica", dodao je.

"Brod je veoma jeftin ako ga se usporedi s normalnim brodovima na kojima moraju raditi mornari. Zašto ne bismo htjeli imati ovakve brodove?" "ACTUV", koji se izgovara "active" dnevno košta od 15 do 20 tisuća dolara, prenosi Američko ministarstvo obrane.  

Takvi su troškovi itekako manji ako ih usporedimo s nosačima zrakoplova ili podmornica. Primjera radi, američki nosač zrakoplova klase "Nimitz" - USS George Washington, dnevno košta 1.1 milijun dolara, izjavila je Američka mornarica za Wall Street Journal. 

"Novi se brod može koristiti u puno različitih situacija kada bi možda bilo preopasno koristiti brod s posadom", izjavio je Scott Littlefield, projektni menadžer ACTUV-a za Business Insider. "Mislim da nikada nećemo imati sve brodove bez mornara u Američkoj ratnoj mornarici", dodao je. Ukratko, ACTUV bi treba komplementirati brodove Američke ratne mornarice.

Program ACTUV dolazi nakon što su Rusija i Kina počeli unaprijeđivati svoju mornaricu. Prema Cliveu Johnstoneu, viceadmiralu NATO saveza, od Hladnog rata nije bilo više podmornica u sjevernom dijelu Atlantskog oceana. U međuvremenu, Kina svojata najveći dio kopna u Južnokineskom moru koje je središte godišnje trgovačke razmjene od 5 trilijuna dolara.

"Sustavi ACTUV bit će diljem svijeta", dodao je. Novi sonar ACTUV-a moći će loviti podmornice te izbjegavati objekte na moru, pritom ploveći brzinom od 27 čvorova.

Tijekom svog boravka na međunarodnim vodama, ACTUV će slati informacije u vojna zapovjedništva te obližnjim plovilima Američke ratne mornarice. "Nema straha od broda poput ovoga", izjavio je Work te dodao da je ovo brod koji će raditi točno što mu narede i apsolutno ništa drugo.

>>Pogledajte najskuplji ratni brod na svijetu - USS Gerald R. Ford!

>>Američka mornarica produžila vijek nuklearnim balističkim raketama "Trident"

Komentara 11

Avatar commentator
commentator
00:03 06.05.2016.

Sad će 'rvatxi mediji i politikanti biti svi sretni kad im uplovi u Splitu ta ploveća kanta-robot sa topovima, mitraljezima, raketama, torpedima, kamerama, satelitima itd... Humanoidi su pravi tupamarosi, kad čovjek vidi u što troše taj svoj majmunski prerazvijeni mozak; šalju robote za napad i krađu banane.

Avatar Matija22
Matija22
19:22 05.05.2016.

ameri su 50 godina ispred rusa po tehnologiji, imaju avion 5 generacije u serijskoj proizvodnji već 11 godina , rus još nije stavio avion 5 genercije u serijsku prozvodnju kad rus stavi , ovi već imaju spremljenu 6 generaciju samo čekaju da rus izbaci 5-tu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije