DRUGI SVJETSKI RAT

Poslijeratni razvoj Crvene armije

CA
Foto: RIAN arhiv
26.08.2015.
u 19:33

Iako je na taj način Crve­na armija otišla u povijest, pred njezinom nasljednicom pred­stojao je dug i dinamičan put ti­jekom kojeg je prošla razdoblje od masovne konvencionalne vojske, preko nuklearne super­sile do raspada koji je uslije­dio zajedno s raspadom države koju je cijelo to vrijeme čuvala (a u velikoj mjeri i održavala) - SSSR-a.

Završetak Drugoga svjetskog rata rezultirao je novom svjet­skom podjelom koja je potvrde­na nizom međunarodnih kon­ferencija. SSSR je u ratu pretrpio najveće žrtve i podnio najteža razaranja, međutim Staljin je to kompenzirao ekspanzijom ne­zabilježenom od kraja Drugoga svjetskog rata. Na svim područ­jima koja je Crvena armija zau­zela, formirale su se (prije ili ka­snije) socijalističke zemlje, pod neposrednim, vrlo jakim utje­cajem SSSR-a. Osim toga, SSSR je anektirao pribaltičke zemlje, dijelove Finske i Kurilsko otoč­je, a s vrlo jakim i velikim oru­žanim snagama postao je druga svjetska velesila, ideološki i interesno suprotstavljena SAD-u. Taj antagonizam dvaju društve­no-političkih i ekonomskih su­stava doveo je do blokovskog svrstavanja kapitalističkih i socijalističkih zemalja, stvaranja blokovske bipolarizacije te ra­zvoja hladnoratovske politike i utrke u naoružanju.

Tijekom Drugoga svjetskog rata sovjetske oružane snage stekle su povlašteni status u sovjet­skom društvu koji je proizišao iz velikih žrtava četverogodiš­nje borbe s njemačkim Werma­chtom, a nakon rata započela je nova reforma koja je zahva­ljujući blokovskoj bipolarizaci­ji i politici hladnog rata stvorila ogromnu vojnu silu, gotovo pot­puno samostalnu u odlučivanju i praktično „državu u državi". Još nakon bitke za Moskvu 1942. godine Staljin je odobrio novu vojnu doktrinu koja će ostati na snazi sve do njegove smrti, a naglašavala je važnost nekoliko ključnih čimbenika izgradnje oružanih snaga - stabilnost pozadine, borbeni moral vojske, kvantitetu i kvalitetu postrojbi (pri čemu je i dalje zadržan di­vizijslci ustroj kao temeljni oblik formiranja postrojbi), kvaliteta i učinkovitost naoružanja te or­ganizacijske sposobnosti zapo­vjednog kadra.

Iz Drugoga svjetskog rata Cr­vena armija izišla je kao moćna vojna sila s više od 500 divi­zija, velikim ratnim iskustvom i slavom pobjednika (bolje reče­no - slavom pobjednika koji je najviše pridonio u sveukupnoj pobjedi saveznika nad silama Osovine). Ratno iskustvo iskri­staliziralo je kvalitetu časničkog sastava, zbog čega je njihova sposobnost omogućila daljnji razvoj vojne sile koja je mogla pratiti suvremene vojne razvoj­ne procese. Razvoj međunarod­nih odnosa i novi izazovi koji su stavljeni pred sovjetske oruža­ne snage nakon Drugoga svjet­skog rata zahtijevali su njihovu daljnju transformaciju, koja je uključivala i promjenu naziva pa 1946. godine Crvena armi­ja mijenja naziv u Sovjetska ar­mija.

Iako je na taj način Crve­na armija otišla u povijest, pred njezinom nasljednicom pred­stojao je dug i dinamičan put ti­jekom kojeg je prošla razdoblje od masovne konvencionalne vojske, preko nuklearne super­sile do raspada koji je uslije­dio zajedno s raspadom države koju je cijelo to vrijeme čuvala (a u velikoj mjeri i održavala) - SSSR-a.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije