NA DANAŠNJI DAN – DRUGI SVJETSKI RAT

Potopljen ponos nacističke ratne mornarice

BM
Foto: Youtube Screenshot
1/2
27.05.2015.
u 09:43

Bismarck je pobjegao, međutim zbog gubljenja goriva zaplovio je prema okupiranoj Francuskoj

Na današnji dan 1941. godine, britanska mornarica potopila je njemački bojni brod Bismarck na sjeveru Atlantskog oceana blizu Francuske. Poginulo je preko 2000 Nijemaca, piše History.com

Dana 14. veljače 1939. godine porinut je u Hamburgu 250-metarski bojni brod Bismarck. Zloglasni nacistički vođa Adolf Hitler nadao se da će novi bojni brod označiti ponovno rođenje njemačke borbene flote. Međutim, nakon izbijanja Drugoga svjetskog rata, Britanci su stalno pratili oceanske puteve od Njemačke do Atlantskog oceana; samo su se njemačke podmornice mogle slobodno kretati kroz ratnu zonu.

Foto: Bundesarchiv

U svibnju 1941. godine, izdana je zapovijed da Bismarck zaplovi na Atlantik. Na otvorenom bi moru taj veliki bojni brod bilo skoro nemoguće pratiti te bi tako nesmetano uništavao savezničke konvoje. Nakon što su Britanci shvatili da je Bismarck "slobodan", poslali su gotovo cijelu borbenu flotu za njim.

Dana 24. svibnja, britanska krstarica Hood i bojni brod Prince of Wales presreli su Bismarck blizu Islanda. U velikoj bitki Hood je eksplodirao i potonuo te je poginula cijela posada od 1421 mornara. Bismarck je pobjegao, međutim zbog gubljenja goriva zaplovio je prema okupiranoj Francuskoj. Dana 26. svibnja napali su ga britanski avioni, a na današnji dan tri su britanska borbena broda presrela i dokrajčila Bismarck.

Komentara 1

A1
Ante_1964
12:39 27.05.2015.

Inače,Bismarck su sredili zastarjeli avioni dvokrilci koji su ga slučajno uočili i s torpedima mu pogodili kormilo tako da nije više mogao mijenjati smjer,Britanski brodovi su ga samo dokrajčili,inače bi on umaknuo da je mogao manevrirati

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije