PRONALAZAK

Pronađen očuvani kovčeg koji sadrži odjeću i stvari časnika iz Prvoga svjetskog rata

WM
Foto: www.warmemorial.columbia.edu
27.01.2015.
u 18:10

Među stvarima je pronađen i časopis Velika Srbija, međutim Britanci ga nisu prepoznali, slučajno ili ne.

Prošlo je skoro sto godina otkad su spremljene stvari narednika Howarda Handsa: kappa, remenje, tabakera, fotografije i novine. Pronađene su u skladištu škole u Letchworthu, Hertfordshireu, prenosi Mirror.

Karta rovova pokazuje mrežu tajnih tunela i spremišta streljiva koja se prostirala ispod neprijateljskih položaja na Zapadnom bojištu.

Vjeruje se da je kovčeg doniralo unuče obitelji Hands prije tridesetak godina. Narednik Hands je proveo svoje ratovanje pod zemljom; popravljao je komunikacijske kablove i postavljao mine. Borio se u Prvome svjetskom ratu te služio u većim operacijama uključujući Egipat, Palestinu, Irak i Zapadno bojište. Časnik je skupljao novine iz svake zemlje gdje je služio uključujući in ovine Balkan News, satirični list za britanske postrojbe koji je sličan Wipers Timesu ali nije toliko poznat. Među stvarima je pronađen i časopis Velika Srbija, međutim Britanci ga nisu prepoznali, slučajno ili ne. Kao zapovjednik nadgledao je postavljanje komunikacijskih kablova, mina te je vodio brigu o vezi rovovima na prvoj liniji.

“Predmeti pronađeni u kolekciji nam opisuju život čovjeka koji je napredovao od običnog vojnika do časnika, a njegova cijela karijera i osobni predmeti sačuvani su u ovom kovčegu”, izjavio je Dan Hill. Pronalazak ovakvih predmeta danas je veoma rijedak, a pogotovo što su sve stvari u dobrom stanju. Howardova iskustva su veliki podsjetnik da se Prvi svjetski rat nije odvijao samo u blatu Flandrije nego u pustinjama i planinama diljem svijeta.

Voditelj odsjeka za povijest srednje škole John Grant pronašao je kovčeg. “Ne znamo kako su predmeti narednika Handsa došli u školu i zašto, ali smo veoma sretni što ova kolekcija nadopunjuje izložbu koja nas uči kakav je učinak Veliki Rat imao “kod kuće”, izjavio je.

“Nadamo se da bi sam Howard bio sretan što će se njegovom ostavštinom educirati buduće generacije.”

Nakon što je napustio vojsku, narednik Hands je radio kao projektant u avionskoj industriji, a kasnije je otvorio svoju tvrtku “Hands-England”.

Preminuo je 50-ih tijekom odmora u Zimbabweu sa svojih 69 godina 

Komentara 1

Avatar marksuci84
marksuci84
12:37 04.02.2015.

Neki i dan danas čitaju časopise Velika Srbija i Vreme...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije