SRIJEMSKO BOJIŠTE 1944.-2014.

Obilježena 70. obljetnica Batinske bitke uz reenactement

Batina
Foto: Silvia Sphynx
1/21
10.11.2014.
u 18:28

Obilježavanju je po prvi puta prisustovao i britanski časnik Mike Authers, koji je došao kao promatrač, te je opisao ulogu britanske vojske koja je podučavala partizane tijekom Batinske bitke.

U ponedjeljak 10. studenoga obilježena je 70. obljetnica Batinske bitke u organizaciji općine Draž, muzeja Batinske bitke i reenactement grupe "Schwaben Soldaten". Uz dolazak raznih posjetitelja, organiziran je i grupni dolazak djece iz okolnih škola. Reenacting udruga je organizirala dolazak pjevačkog zbora "Alte Kameraden" Njemačke zajednice Osijek te predsjednice udruge podunavskih švaba Renate Trischler. Osam različitih "reenactora" predstavilo je uniforme i opremu te je pričalo o navikama vojnika 1944. godine tijekom Batinske bitke.

Foto: Silvia Sphynx

Predstavljena su dva vojnika njemačkog Wehrmachta (Feldwebel i strojničar), dva domobrana (časnik i vojnik), dva sovjetska vojnika (komesar i vojnik) te jedan partizan. Obilježavanju je po prvi puta prisustovao i britanski časnik Mike Authers, koji je došao kao promatrač, te je opisao ulogu britanske vojske koja je podučavala partizanske vojnike tijekom Batinske bitke.

Foto: Silvia Sphynx

Reenacting grupa je predstavila svakog vojnika te je opisala njihovu djelatnost i opremu tijekom bitke 1944. godine.

Foto: Silvia Sphynx

Nakon predstavljanja, organizirano je druženje i fotografiranje u dvorištu muzeja te je održana pokazna vježba koja je opisivala tijek napada u Batinskoj bitci. Posjetitelji su obišli i njemački bunker iz tog vremena, a kasnije je pjevački zbor Njemačke zajednice Osijek otpjevao pjesmu Alte Kameraden za sve pale vojnike na obje strane tijekom krvave Batinske bitke.

>>Što je "reenactment"? Otkrivamo!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije