DOKUMENTARNI FILM 2/10

Prvi svjetski rat - Pod orlom

Vojska Brandenburg
Foto: http://www.kingsacademy.com/
1/2
25.06.2014.
u 13:20

Kako bi mogli razumjeti Drugi svjetski rat trebamo proučavati i razumjeti Prvi svjetski rat, koliko je to moguće.

Ovaj tjedan donosimo dokumentarne filmove o Prvom svjetskom ratu. Kako bi mogli razumjeti Drugi svjetski rat trebamo proučavati i razumjeti Prvi svjetski rat, koliko je to moguće. Dokumentarni film sastoji se od 10 dijelova, danas prikazujemo drugi dio - "Pod orlom".

Ključne riječi

Komentara 1

OT
Otporaš
21:49 23.07.2014.

Bog! Mrgonjdžija, Kako sam ti jutros rekao da ću ti ovo poslati a ti pogledaj i pregledaj na priloženo. Nadam se da ćeš moći odgonetnuti svaku Udbinu skraćenicu. Knjiga Božo Vukušić i Vice Vukojevića DJELOVODNIK šefova bosansko.hercegovačke Udbe 1970-1992. je1992. je jedan korak dalje prema ilustraciji jugoslavenskih i Udbinih zločina, kao i korak dalje za otkrivanje svih onih koji su za svoje osobne probitke radili radili i špijunarali za Udbu. Ti ćeš se složiti s menom da je naša hrvatska emigracija bila izmješana milijunama Hrvatica i Hrvata iz svih krajeva Hrvatske, među kojima je bilo na tisuće i tisuće rodbinskih i prijateljskih povezanosti. Mnogi smo se uzajmno poznavali i posjećivali. Udbi to iz njihova oka nije izmaklo. Mnoge naše majke i očevi nisu znali pisati, a Udbaši i njihovi došnici su znali doći kod tih naših roditelja i nagovarati ih da pišu svojim sinovima koji su u redovima hrvatske političke emigracije, da se okane svakog rada protiv svoje zemlje, a da nisu ni spomenuli njihovu Jugoslaviju. Bilo je roditelja kojima je u njihovo, roditeljsko ime, Udba pisala pismo ili pisma svojoj djeci u emigraciju, te čak rekli ucviljenim roditeljima da će oni to pismo poslati, tako da se one ne muče i nepotrebno iđu na poštu. Tada bi Udba preko svojih, kako su ih zvali, Operativaca dotičnome poslala ili osobno uričila pismo, a u Udbinu kartoteku stavili: Držao ga na vezi taj ili taj, te stave tu ime bilo kojeg Udbaša. Zato se nije niti čuditi, dragi moj Mrginjdžija, da još i dandanas ima mnogo Hrvata koji bi iskreno izjavili da je Udba uvijek laga i da joj nije vjerovati; ali čim netko iziđe s nekim imenima koje je u svoje vrijeme, u vrijeme zloglasne Jugoslavije Udba stavila u svoje dosije, odmah ti isti Hrvati počmu vjerovati Udbi i njihovim lažima, da ih ni sami dragi Bog nebi razuvijerio u protivno. Ako ti nešto bude nejasno, javi se pa ću sve prepisati iz originalne knjige. Pozdrav svima. Bog! Mile. ZDS! Date: Wed, 23 Jul 2014 09:00:16 -0500 To: froate@hotmail.com Pogledaj i pregledaj na priloženo. Nadam se da ćeš moći odgonetnuti svaku skraćenicu. Ako ti nešto bude nejasno, javi se pa ću sve prepisati iz originalne knjige. Pozdrav svima. Bog! Mile. From: froate1@gmail.com Subject: DSCN4886.JPG Date: Wed, 23 Jul 2014 09:00:16 -0500 To: froate@hotmail.com

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije