AKTUALNO

Putin poslao vojsku na ukrajinsku granicu zbog vojne vježbe NATO-saveza u Poljskoj – "Anakonda 16"

Anakonda
Foto: REUTERS/Kacper Pempel
1/5
08.06.2016.
u 16:29

Vojna vježba pod vodstvom poljskih snaga zove se Anakonda-16, a u njoj sudjeluje tridesetak tisuća vojnika te će se nastaviti do sredine lipnja.

Nakon što je NATO-savez započeo svoju najveću vojnu vježbu u Poljskoj od pada komunizma 1989. godine uz tisuće padobranaca, Rusija je poslala vojsku na ukrajinsku granicu, piše Dailymail.

Glavni zadatak vojne vježbe pod vodstvom poljskih snaga bilo je osiguranje mostova na rijeci Visli. Vježba se zove se Anakonda 16, a nastavit će se do sredine lipnja. U njoj sudjeluje tridesetak tisuća vojnika iz devetnaest članica NATO-sveza i pet prijateljskih zemalja koje su također poslale svoje vojnike kako bi testirale zajedničku reakciju na kopnenu, pomorsku i zračnu agresiju.

Oko 1200 kilometara istočno u ruskom gradu Klintzyu, na sjevernoj granici Ukrajine, predsjednik Putin gradi novu vojnu bazu. Ministarstvo obrane nije još službeno objavilo da je Rusija poslala vojsku u Klintsy jer se takvom obavijesti zaustavlja cestovni transport između Rusije, Ukrajine i Bjelorusije. Međutim, službenik gradskog vijeća Klintzya izjavio je da će grad biti sjedište. "Što se skriva? To da su došli vojnici? Da, došli su", izjavio je zamjenik predsjednika vijeća Oleg Kletny. Kada se završi, baza će biti sjedište novih divizija na liniji koja se prostire od Baltičkog mora na sjeveru do Crnog mora na jugu.

Foto: REUTERS/Kacper Pempel

Na zapadnoj strani linije, NATO-savez stalno rotira brojnu vojsku i opremu prema bivšim zemljama Varšavskog pakta pod vodstvom Sovjetskog Saveza tijekom hladnoga rata. Zapadni Saveznici izjavili su da je vojna vježba odgovor na rusku vojnu intervenciju u Ukrajini, te je najveća u Europi od hladnoga rata. "Vježba je potvrdila da NATO-savez može računati na svoje zemlje članice u samo nekoliko sati od moguće agresije", izjavio je general Miroslaw Rozanski, zamjenik zapovjednika vojne vježbe te dodao da "zajednički mogu gledati u budućnost jer imaju dobre saveznike i partnere".

Foto: REUTERS/Kacper Pempel

Rusija smatra vojsku NATO-saveza na granici direktnom prijetnjom sigurnosti zemlje. Glasnogovornik predsjednika Putina, Dmitry Peskov izjavio je u utorak u Moskvi da vojna vježba u Poljskoj ne pridonosi smirivanju napetosti na kontinentu. Poljska i njezini saveznici, uz vođe NATO-saveza, izjavili su da je ova vojna vježba defenzivnog karaktera.

>>Poljak poginuo u sudaru s vozilom američke vojske

>>Višegradska skupina spremna poslati postrojbe na Baltik

Komentara 9

Avatar intimus500
intimus500
21:44 08.06.2016.

"Putin poslao vojsku na ukrajinsku granicu" ... kao da ih već nema u samoj Ukrajini

DU
Deleted user
17:32 08.06.2016.

i jedna i druga strana bit ce u pravu ali kad dodje do rata obit ce se trecima o glavu.

DU
Deleted user
17:31 08.06.2016.

I u cemu je problem?? Ne znam zasto bi ova vjest bila aktualna.. NATO u Poljskoj a Rusi kod kuce pa ne vodi se rat da bi bila aktualna vijest......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije