IZ VOJNOG MUZEJA MORH-A

Samohodni top ZSU-57/2

ZSU
Foto: Wikimedia Commons
1/2
27.04.2015.
u 18:12

Bio je namijenjen za osiguranje oklopno-mehaniziranih kolona od djelovanja zrakoplova na manjim visinama. Porijeklo vuče iz SSSR-a,

Od novijih sredstava u fundusu Vojnog muzeja je i samohodni protuzrakoplovni top ZSU-57/2. Također je došao oduzimanjem od postrojbi bivše JNA. Svoje porijeklo vuče iz SSSR-a, a sonovna namjena bila mu je osiguranje oklopno-mehaniziranih kolona od djelovanja zrakoplova na manjim visinama. U naoružanje biše JNA bilo je otprilike 60 komada ovoga topa. Podvozje topa jest šasija tenka T-55 na koje je dograđena četvrtasta kupola s dva topa S-68 kalibra 57 mm. Najviše je korišten za gađanje ciljeva na zemlji buudći da posjeduje samo optički ciljnik, tako da nije bio osobito efikasan u borbi protiv zrakoplova, posebica u otežanim meteorološkim uvjetima.

Foto: Wikimedia Commons

U Domovinskom ratu nije bio znantnije zastupkjne. Ovaj je, srećom još uvijek u ispravnom stanju i kao takav posebno atraktivan za budući postav Vojnog muzeja. Top koristi metak s razornim i metak s pancirnim projektilom.

Komentara 2

Avatar istrazitelj
istrazitelj
08:07 28.04.2015.

Nije ni razorni, niti kumulativni, već rasprskavajući.

ZG
zg223
07:14 28.04.2015.

nije razorni vec kumulativni metak...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije