AKTUALNO

"Ratne igre" u Europi i Rusiji lako mogu dovesti do trećeg svjetskog rata

Rusi i Amerikanci
Foto: Wikimedia
1/4
25.08.2015.
u 09:50

U međuvremenu NATO je organizirao "ratne igre" u lipnju u kojima je sudjelovalo oko 15 000 vojnika iz cijele Europe. Održana je i mornarička vježba na Baltiku, kopnena vježba u Poljskoj, te zračna i tenkovska vježba na Baltiku.

Godinu dana nakon sukoba u Ukrajini, vojne vježbe i "ratne igre" u regiji nastavljaju se odvijati u vrlo velikim razmjerima. Stručnjaci smatraju da su "ratne igre" samo pokazivanje snage zemalja te bi lako mogle dovesti do početka trećeg svjetskog rata, piše WHO.

Rusija provodi velike vojne testove i vježbe u kojima sudjeluju i pobunjeničke snage iz istočne Europe, dok članice NATO saveza također zajedno sudjeluju na vojnim vježbama, kao što su npr. Ukrajinci, Litvanci i Amerikanci u Lavovu. Stručnjaci kažu da bi članice NATO saveza i Rusija trebale poboljšati komunikaciju, barem zbog transparentnosti vojnih vježbi. Fokus bi trebao ostati na ugovorima koji ograničavaju vrste streljiva i oružja koje smije biti postavljeno na ukrajinsko-ruskoj granici. Ni jedna strana nije svjesna kakvu opasnost predstavljaju "bezazlene" vojne vježbe. Iz tih vježbi najviše se rađa nepovjerenje i sumnja. Međutim, obje strane "vježbaju" samo kako bi mogle zastrašiti svog neprijatelja.

Foto: Wikimedia

Najnoviju veliku vojnu vježbu u ožujku započela je Rusija, a u njoj je sudjelovalo oko 80 000 vojnika koji vježbaju brzu reakciju za vrijeme različitih prijetnji. Rusija je poslala svoje snage u izolirana područja koja će možda trebati zaštitu za vrijeme neprijateljskih djelovanja, a to su ruski arktički otoci, Kalinjingrad i Krim. Tisuće topničkih oružja prevezeno je za vrijeme vježbe uz 80 plovila i više od 200 zrakoplova.

Foto: Wikimedia

U međuvremenu NATO je organizirao "ratne igre" u lipnju u kojima je sudjelovalo oko 15 000 vojnika iz cijele Europe. Održana je i mornarička vježba na Baltiku, kopnena vježba u Poljskoj te zračna i tenkovska vježba na Baltiku.

Rusi često ne obavješćuju o svojim vojnim vježbama tako da vježbe uvijek iznenade zemlje u regiji. Stručnjaci vjeruju kako bi Rusija i NATO trebali raditi s OSCE-om (Organizacija za sigurnost i suradnju u Europi) radi specifične komunikacije o njihovim vježbama. Takav razvoj smanjio bi napetosti te poboljšao odnose zemalja i saveza.

Komentara 6

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
11:24 25.08.2015.

Hm, i onda se čudimo što nam se djeca u školi uvijek rađe igraju nasilnih, nego konstruktivnih igara. Što bolje financijsko stanje država, sve veće i skuplje igračke, po mogućnosti što nasilnije, - za svoje vladare koji se ubiše od izjava o miru, redu, dostojanstvu, prijateljstvu i tako to. Treći svjetski rat, inače, već traje, a vodi se naćinom žutih mrava ili skakavaca, koji na svom putu unište sve kuda prođu. Samo sad to nisu mravi i skakavci, nego izbjeglice. Područja s kojih dolaze, ostat će prazna, a područja na koja dolaze, bit će pretvorena u područja sa kojih su došli, dakle nestabilna, siromašna i jadna. A ovi sa tenkićima i aviončićima mogu samo zveckati. S kojim aviončićima i tenkićima možeš ubiti milijarde ljudi?

Avatar slavonac13
slavonac13
19:04 25.08.2015.

Ako se dogode vasa predvidanja? Rusija ce dozivjeti srbski scenarij. Potpuni raspad.

Avatar intimus 500
intimus 500
12:49 26.08.2015.

članak je totalno nerealan .. bilo je i većih/značajnijih tenzija između rusije (SSSR-a) i zapada (NATO) pa nije došlo do rata. I jedni i drugi znaju da u tom ratu nema pobjednika

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije