NOVI BROJ VOJNE POVIJESTI

Ratnik u tijelu žene i „nepobjediva“ velika flota

Rat
Vojna povijest
15.03.2017.
u 17:54

Španjolska invazija na Englesku 1588. godineKralj španjolskog kraljevstva Filip II. Iz dinastije Habsburg neočekivano je na vlastitoj koži osjetio „dobrodošlicu“ u Englesku, kada je potvrđen njegov drugi brak s novom kraljicom Marijom I.

Iako je duga povijest engleskog  otoka stvarana osvajačkim planovima, ambicijama i trgovinom stranaca, nepovjerenje prema svemu što nije originalno rođeno i rađeno u engleskom kraljevstvu najjasnije je bilo izraženo tijekom vladavine dinastije Tudor u 16. stoljeću. Najveći vladarski um bio je um žene, kraljice-djevice Elizabete Tudor ili Elizabete I. Velike (1558. – 1603.). Kraljica je rezolutno odbijala udaju za bilo koga. Englezu nije mogla postati supruga jer mu je nadređena podrijetlom i prijestoljem, za europskog princa ili kralja ni pod kojim uvjetima, uvijek je na kraju pregovora prevladao argument – on je stranac.

Kralj španjolskog kraljevstva Filip II. Iz dinastije Habsburg neočekivano je na vlastitoj koži osjetio „dobrodošlicu“ u Englesku, kada je potvrđen njegov drugi brak s novom kraljicom Marijom I., Elizabetinom starijom polusestrom, koja mu je bila teta. Marijina majka, španjolska princeza Katarina Aragonska i majka Filipova oca Karla V., Ivana, bile su sestre iz braka Izabele Kastiljske i Ferdinanda Aragonskog, koji su financirali Kristofora Kolumba. Razlog sklapanja braka s očevom sestričnom, 11 godina starijom, nije bila ljubav, s Filipove strane čak ni hinjena, već goruća želja da se engleski otok pridruži katoličkoj vjeri, koju su španjolski Habsburgovci milom i silom širili po Španjolskoj i krunskim zemljama (Portugalu, današnjoj Nizozemskoj i Belgiji, osvojenim područjima američkog kontinenta) i vrati na ispravan put nakon što je Marijin i Elizabetin otac Henrik VIII. zbog ljubavnice Ane Boleyn razvrgnuo vezu engleskog kraljevstva i pape, sam sebe proglasio poglavarom nove Engleske crkve te se razveo od prve supruge, pomazane kraljice Katarine Aragonske, Marijine majke, koja je, postoje indicije, kasnije otrovana.

Iako je Marija od majke naučila španjolski jezik i jezične barijere, tako česte u kraljevskim brakovima, nije bilo, Filip je nakon kratkog boravka u Londonu 1554. i 1555. godine, što zbog toga što mu je Marija bila neprivlačna, što zbog hladnoće i prezira s kojima se susretao na dvoru, brak bez potomaka završio odlaskom bez osvrtanja (...).

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije