FESTIVALI

RENESANSNI FESTIVAL KOPRIVNICA 28. – 31. kolovoza 2014.

Renesansni festival
Foto: Koprivnica.net
1/5
18.08.2014.
u 20:27

Osim u scenskim prikazima srednjovjekovnog života, viteštva, opsada, glazbe, plesa, lakrdijaštva, posjetitelji će moći uživati i u okusima srednjovjekovnih jela koja će se spravljati na licu mjesta i to prema izvornim receptima iz davno prohujalog vremena s kraja srednjeg vijeka. Uz mesna jela od kopuna, vepra, divljači, naći će se i delicije od koprive, naoko neugledne biljke kojoj Koprivnica duguje svoje ime.

Povijesni megaspektakl Renesansni festival sljubljivanje je kasno srednjovjekovnih povijesnih fakata i originalnosti Koprivnice, Podravine i Hrvatske s baštinskim vrijednostima zapadnoeuropskog kulturnog civilizacijskog kruga (čiji je dio i Hrvatska), koje se manifestiraju kroz brojne nastupajuće viteške, obrtničke i muzičke skupine iz gotovo deset europskih zemalja. Manifestacija je pravi primjer razvijanja europskog identiteta Grada i regije.

Koprivnički bedemi, ostaci nekadašnje velebne, renesansne protuturske utvrde, nijemi su i mistični svjedok davno minulog vremena. Kriju li oni neku zanimljivu tajnu, priču o nesretnoj ljubavi ili hrabrosti svojih branitelja, mogu li nam pokazati kako su stvarali, ratovali, slavili ili trgovali žitelji stare Koprivnice, predočit će vam Renesansni festival.

Foto: www.solinjani.org

Ova turističko-povijesna i edukativna manifestacija najveći je spektakl „živih slika“ iz prošlosti u ovom dijelu Europe, a svoje uporište ima u povijesnim faktima. Većina sadržaja bit će vezana uz 15. st., a naročito uz 16. st. kada su i nastale renesansne fortifikacije.

Renesansni festival okuplja oko tisuću originalno kostimiranih sudionika iz zemlje i inozemstva (Slovenije, Italije, Mađarske, Slovačke, Češke, Austrije, Njemačke, Rusije, Poljske), od kojih ćemo izdvojiti neke: koprivnički mušketiri i haramije, vitezovi, srednjovjekovni obrtnici, kuhari, krčmari, dame, kmetovi, zabavljači, gutači vatre i drugi. Manifestacija počinje u 11 sati u središtu grada odakle kreće povorka vitezova prema mjestu zbivanja manifestacije – renesansnim bedemima na kojima već „žive“ stotine kostimiranih sudionika. Ogroman prostor bedema prekriven je srednjovjekovnim šatorima, logorima, opsadnim spravama, kulama, a prizor zaista djeluje impozantno. Manifestacija će trajati duboko u noć jer mnogi sudionici ostaju u svojim logorima, a naročito je impresivan noćni napad na grad koji je obasjan stotinama baklji, žaračima i eventualno mjesečinom.

Foto: www.solinjani.org

Osim u scenskim prikazima srednjovjekovnog života, viteštva, opsada, glazbe, plesa, lakrdijaštva, posjetitelji će moći uživati i u okusima srednjovjekovnih jela koja će se spravljati na licu mjesta i to po izvornim receptima iz davno prohujalog vremena s kraja srednjeg vijeka. Uz mesna jela od kopuna, vepra, divljači, naći će se i delicije od koprive, naoko neugledne biljke kojoj Koprivnica duguje svoje ime.

Kao i nekada, žeđ će utažiti vinska kapljica s obližnjih vinograda te staro hrvatsko piće medovina koje će posluživati domaći medičari.

Foto: www.solinjani.org

Četverodnevnu manifestaciju prošle je godine posjetilo 50-tak tisuća posjetitelja, a trend rasta je veći iz godine u godinu. Programi se zbivaju puna četiri dana i večeri uz stalnu ponudu jela i pića.

Velika prednost je što je u neposrednoj blizini veliki prostor za parkiranje, a sama lokacija manifestacije gotovo je u središtu grada koji se također može razgledati.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije