AKTUALNO

Amerikanci usporavaju povlačenje svojih snaga iz Afganistana

SAD
Foto: www.teaparty.org
17.03.2015.
u 14:23

Od 10 000 vojnika koja su trenutno u Afganistanu, njih 2 000 je specijalizirano za borbu protiv terorizma. Njihove su mete Al-Qaeda i talibanski pobunjenici.

SAD će izraditi plan u svrhu smanjivanja broja američkih vojnika na afganistanskom tlu za 5 500 do kraja prosinca. Ova je izjava došla nakon što su američki zapovjednici počeli zahtijevati dodatne snage.

Bijela kuća će u sljedećih nekoliko dana održati sastanke kako bi donijeli konačnu odluku - to će se vjerojatno dogoditi kada se sastanu afganistanski predsjednik Ashraf Ghani i američki predsjednik Barack Obama u Washingtonu sljedećeg tjedna, prenosi SW.

"Nije još ništa zaključeno, ali će se nešto sigurno morati mijenjati", izjavio je američki službenik za AFP.

Danas je u Afganistanu oko 10 000 američkih vojnika. Taj bi se broj trebao smanjiti na 5 500 do kraja godine, a 2016. bi se trebao i zadnji vojnik vratiti u SAD, prije nego što Barack Obama napusti ured.

Nije još jasno koliko će točno vojnika ostati u Afganistanu tijekom prosinca, a prema novome planu zadržat će se oko 8 000 vojnika.

Američki službenici objavili su da nema nikakvog znaka da će Obama prekršiti svoje obećanje o povlačenju vojnika u SAD do kraja mandata. Najveći razlog nepovlačenja američkih snaga je ISIL. Vojni zapovjednik koji je povezan s ISIL-om ubijen je u napadu prošli mjesec, a njegov nasljednik Hafiz Waheed ubijen je od strane afganistanskih snaga u nedjelju, izjavili su službenici u Kabulu.

Od 10 000 vojnika koja su trenutno u Afganistanu, njih 2 000 je specijalizirano za borbu protiv terorizma. Njihove su mete Al-Qaeda i talibanski pobunjenici.

Američki zapovjednici zahtijevaju još više vojnika kako bi nastavili borbu protiv terorizma uz obučavanje lokalnih snaga. Dva senatora Republikanaca zahtijevali su promjenu plana - Lindsey Graham i John McCain; zadovoljni su što će Bijela kuća revidirati svoj plan.

"Zadovoljni smo medijskim napisima koji prenose da će Obamina administracija usporiti povlačenje vojnika iz Afganistana. Potencijalno, mogao bi se povećati broj vojnika koji će nastaviti borbu protiv terorizma i obučavanje afganistanske vojske", izjavili su senatori.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije