AVIONI ŠESTE GENERACIJE

SAD i NATO savez pripremaju bespilotni mlažnjak naoružan laserima

Boeing
Foto: www.boeingimages.com
03.10.2016.
u 09:39

Zapadna obrambena koalicija planira izgraditi novu flotu aviona šeste generacije kako bi neutralizirala unaprijeđene zračne snage Rusije i Kine

Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici iz NATO-a započeli su s planiranjem izgradnje novih lovaca šeste generacije kako bi zadržali zračnu nadmoć ispred svojih konkurenata – lovaca pete generacije kineskih i ruskih zračnih snaga, piše Sputnik.

Prvi bi se zrakoplovi trebali proizvesti početkom 2030. godine. Iako je Zapad dugo imao najnaprednije "nevidljive" mlažnjake kao što su F-22 Raptor te najnoviji lovac F-35 Lightning, Rusija i Kina uspjele su proizvesti dostojnog lovca koji se može nositi s njima, a to su kineski J-20 Chengdu te ruski T-50 te oni sada predstavljaju prijetnju dugogodišnjoj dominaciji NATO saveza.

Hitnost razvijanja novog mlažnjaka dolazi u vrijeme velikih napetosti Kine, Rusije i zapadnih saveznika. Retorika između SAD-a i Rusije nikada nije bila na ovakvim razinama. Zasad je F-35 jedino oružje SAD-a i njegovih saveznika jer je proizvodnja aviona F-22 prekinuta prije nekoliko godina. Europske zemlje traže novi bespilotni lovac koji će zamijeniti stare francuske Rafale i njemačke Tornado IDS avione.

Konačna svojstva novih lovaca šeste generacije još nisu otkrivena javnosti, ali analitičari vjeruju da će novi lovci biti bespilotni (potencijalno i kompletno autonomni) s laserskim oružjima te će oklop aviona služiti kao senzori i antene. To će biti avioni koji će se zadržati najmanje dva desetljeća.

>>Sprema li se Rusija za nuklearni rat?

>>Erdogan krivi SAD za neuspjeli vojni udar u Turskoj!

Ključne riječi

Komentara 104

ZA
ZAGORECTENEJ
11:18 03.10.2016.

U slucaju rata, prve mete ce biti sateliti. Bez satelita mnoge stvari nece funkcionirati.

IM
Immanuell
11:34 03.10.2016.

Ne kužim zašto mi je post obrisan, nisam nikome ništa "nažao učinio"...... Valjda smeta kad napišeš da je najjača stvar kad mainstream objavljuje tzv. "vojne tajne", jer zrakoplovstva svih zemalja jedva čekaju da novinama i internetu podastru pred noge sve o arsenalu koji imaju ili planiraju imati...... To su zbilja ono, provjerene informacije do boli......

MI
miso
11:21 03.10.2016.

Nikad se ljudi neće opametiti! ... Sve će to narodi platiti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije