PRVI SVJETSKI RAT

Savezničke podmornice u Prvome svjetskom ratu

ww1
Foto: Wikimedia Commons
31.07.2014.
u 14:43

Iako je njemačka U-Boot flota „pokupila“ sve naslovnice tijekom Prvoga svjetskog rata, savezničke mornarice također su porinule svoje podmornice te su, iako nisu bile jako uspješne, odigrale svoju ulogu u konačnoj pobjedi

Sve veće savezničke nacije koristile su podmornice u Prvome svjetskom ratu. Godine 1914. Francuska je imala najveću flotu – čak 132 plovila. Italija je imala 25, većinom plovila kratkog dometa, a Rusija 41 plovila. Nekoliko plovila izgrađeno je tijekom rata: 25 u Francuskoj, 46 u Italiji te 40 u Rusiji. Francuska plovila često su bila stara i nepouzdana; Italija je imala logističke probleme, a ruske podmornice bile su prestare iako su korištene na Baltiku i Crnom moru. Gubitci Francuske, Italije i Rusije iznosili su 12, 8 i 20, respektivno.

Iako Britanci nisu imali najveću flotu podmornica na svijetu, imali su najveće i najuspješnije. Od 17 podmornica „D“ i „E“ u kolovozu 1914., uz 40 „B“ i „C“ klasa koje su bile spremne samo za obalne operacije, do primirja broj je narastao na 137 komada u aktivnoj službi uz 78 u brodogradilištima; 54 je izgubljeno tijekom rata.

Britanske akcije

Britanci su proizveli veliki broj različitih tipova podmornica. No najvažnije su bile podmornice klase „E“ koje su bile aktivne najviše na Baltičkom moru i Dardanelima.

Od 1913. do 1917. sagrađeno je 58 komada, a 22 su izgubljene. Prvi par plovio je prema Baltiku tijekom listopada 1914.; krenule su u pomoć Rusima jer su njihove bile slabo opremljene (Nijemci su prestali izvoziti svoje motore u Rusiju).

Britanske podmornice potopile su velik broj bojnih brodova. Najvažniji uspjeh bio je lov na njemačke tegljače koji su prevozili švedsku željeznu rudu kroz Botnijski zaljev. Ova kampanja završila je sporazumom u Brest-Litovsku u ožujku 1918. godine.

Na Mediteranu

Velik broj podmornica „E“ klase sudjelovalo je u kampanji na Dardanelima 1915. godine. Zaustavili su tursku trgovačku flotu na Mramornom moru, bombardirali su obalne obrambene linije te su stigle u Konstantinopol. Jedna podmornica, E-11, bila je jako uspješna. Njome je zapovijedao poručnik Martin Nasmith. Potopio je 27 parobroda te 58 različitih plovila u tri patrole.

Kampanja je završila potopom dva bojna broda, jednog razarača, pet topovnjače, sedam tegljača, devet transportera, 35 parobroda i još 188 različitih plovila.

„E“ klasa bila je vrlo uspješna, ali Britanci su također eksperimentirali s jednom od najgorih podmornica u ratu – podmornicom na parni stroj – „K“ klasom.

Te velike podmornice nisu razvijane da budu lovci nego potpora. Prijateljski brodovi imali su velike teškoće u raspoznavanju kada su bile pod vodom i trebalo im je jako puno vremena da zarone.

Bilo je puno sudara i različitih nesreća. Tijekom vježbe blizu škotske obale 31. siječnja 1918. godine K-6 je potopila K-4 tijekom „bitke“ na otočju May.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije